Published On: Sub, lis 8th, 2016

ČOVIĆ ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti tom gradu

 
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u Stocu gdje se sastao s predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a BiH i načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem koji ga je upoznao o događajima tokom održavanja lokalnih izbora, te ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH.
Na sastanku je osuđen čin kojim je, kako je navedeno, brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, opstruirano pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje.
Istaknuto je da sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju radi opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Europskoj uniji. Stoga je napad na Stolac i napad na Bosnu i Hercegovinu i prijetnja njenoj europskoj budućnosti, te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj.
Čović je dao punu podršku lokalnoj zajednici, te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je netko prodao Stolac za veće interese. Kazao je kako ga žalosti što je kandidat za načelnika Salmir Kaplan posegnuo za agresijom i razbojništvom, što ne priliči nikome tko je obavljao javne funkcije i ima ambiciju biti načelnik.
Istakao je, kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti tom gradu, te izrazio uvjerenje da će nadležne institucije reagirati štiteći ustavnost i vladavinu zakona.
U sklopu posjete Stocu, član Predsjedništva sastao se i s obitelji Marija Raguža, člana općinskog biračkog povjerenstva koji je bio meta Kaplanova napada na dan izbora. Čović se raspitao o stanju ozlijeđenog Marija Raguža, te obitelji dao potporu i uvjerenja kako će sve biti u redu.
Još jednom su pozvane sve mjerodavne institucije da osobe koje su prouzročile ovakvo stanje snose posljedice predviđene zakonom, a sve građane u općini Stolac na staloženost te rješavanje nastale situacije mirnim putem kroz državne institucije, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.