Published On: Sat, Mar 28th, 2020

ČOVIĆ: Političko Sarajevo političkim igrama želi suspendirati Ustav, bolest nije ostala samo na koronavirusu

Gost prvog dijela emisije „Iz prve ruke – Covid 19“ bio je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a. On se u program RTV Herceg Bosne javio putem Skypea jer se nalazi u svome domu, u samoizolaciji. Čović je, između ostaloga, kazao da bošnjački politički predstavnici kroz političke igre žele suspendirati Ustav BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U drugom dijelu emisije gostovali su, Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Jelka Milićević, zapovjednica Stožera Civilne zaštite FBiH te zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija FBiH.

Na video sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH odbačene su optužbe iz Sarajeva da predstavnici te stranke u Vladi FBiH i Kriznom stožeru blokiraju donošenje odluka. Na poticaj urednika emisije Milana Šutala da konkretnije pojasni poruke iz priopćenja za javnost te na koje su optužbe mislili, Čović kaže da predstavnici političkog Sarajeva političkim igrama žele suspendirati Ustav te odnose unutar Kriznog stožera urediti po mjeri jedne osobe, politike ili stranke.

Izrazio je uvjerenje da će Jelka Milićević kao zamjenica premijera i ministrica financija znati u Kriznom stožeru izaći na kraj s onima koji žele profitirati na ovim kriznim situacijama.

“Aljoše se javljaju”

Ministar unutarnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara, izjavio je da su ministri iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH blokirali donošenje uredbe sa zakonskom snagom koja bi omogućila da budu uhićivani i pritvarani oni koji prekrše mjere samoizolacije.

Odgovarajući na pitanje je li to točno, i ako je, zašto su ministri iz HDZ-a BiH bili protiv toga, Čović kaže da „ima raznih komentara od Aljoša i sličnih Aljoša koji se javljaju u zadnjih 5-6 dana“.

-Recimo, kada je sličnu ili mnogo drastičniju uredbu donijela Vlada HBŽ svi odreda su govorili da je to brutalno kršenje Ustava ili što već kada je u pitanju političko Sarajevo. Podizali optužnice ili prijetili pripadnicima Kriznog stožera HBŽ, rekao je Čović.

Čović dodaje da Krizni stožer mora biti usklađen, a sve odluke izbalansirane.

„Sve drugo i improvizacije koje unutar sebe ima jedna politička struktura u Sarajevu, a koju dijelom predstavlja i Čampara, s tim se ni na koji način ne želimo baviti, rekao je Čović.

Bolest nije samo koronavirus

U Sarajevu je „na nož“ dočekan i sastanak Stožera civile zaštite ŽZH, HNŽ i HBŽ s predstavnicima SKB Mostar, a prisutne su tvrdnje da se pod krinkom koronavirusa želi uspostaviti treći entitet ili vratiti Herceg Bosna. Odgovarajući na te tvrdnje, predsjednik HNS-a BiH kaže da je očito da ova bolest nije ostala samo na koronavirusu.

Dodaje da se tu radi koordinacijskom sastanku jer te tri županije gravitiraju ka SKB Mostar.

„Pošto u tome netko vidi elemente zavjere, ja ću kazati da nijedna bolest nije zdrava, pa ni ta i neću ih više komentirati“, rekao je Čović dodajući da će se nastaviti s tim sastancima bez obzira što netko govorio, a sve s ciljem suzbijanja širenja pandemije.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH rekao je da je inicijativa koju je pokrenuo zajedno s predsjedateljem Zastupničkog doma, Denisom Zvizdićem, a posredstvom hrvatskog premijera Plenkovića pozitivan primjer upravljanja krizama. Tu se, podsjećamo, radi o zahtjevu da se BiH ali i druge zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz odluke iz zabrane izvoza medicinske opreme iz EU zbog pandemije koronavirusa.

Ekonomija prvi prioritet

Upitan kako će država reagirati da bi spriječila scenariji da za mjesec ili dva građani ne budu imali dovoljno sredstava za kupnju namirnica neophodnih za život, Čović je kazao da je upravo to pitanje za „sveznalice iz Sarajeva“.

„To je pitanje za sveznalice iz Sarajeva koji pokušavaju nešto usmjeriti u jednom drugom pravcu naglašavanjem nekih blokada. Dok jedni eksperti brinu o našoj zdravstvenoj sigurnosti, drugi moraju stvarati ambijent da imamo solidarnost prema ljudima koji će biti u posebnoj potrebi“ rekao je.

Istaknuo je da osobe koje su i koje će biti ekonomski pogođene pandemijom koronavirusa moraju biti prvi prioritet te predmet vlada svih razina, sukladno nadležnostima.

Okrenuti se sebi

Ponovio je tvrdnju iz jučer objavljenog intervjua za HMS da se BiH mora okrenuti sebi i početi proizvoditi medicinsku opremu jer će većina donacija, kako kaže, biti simbolična ili rezultat ploda da netko nešto izlobira, što će u ovakvim okolnostima biti teže jer su i druge zemlje pogođene koronavirusom pa su okrenute sebi.

Istaknuo je da je bilo logično da Europska unija zatvori svoja vrata (po pitanju izvoza lijekova i medicinske opreme, op.) pa je, kaže, upravo zbog toga išao kod Plenkovića kako bi BiH vrata ostala otvorena.

Na kraju je poručio građanima da slušaju zapovijedi nadležnih te iskažu solidarnost prema onima koji su u potrebi. Posebno se zahvalio svom medicinskom osoblju zbog iznimnih napora kojima su izloženi u zadnje vrijeme.