Published On: Sri, ožu 23rd, 2022

Čović pisao strancima: Ako se nastavi, Hrvati su spremni na teritorijalnu organizaciju BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je pismo  brojnim europskim dužnosnicima i članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), u kojem ih informira o nedavnim pregovorima o izbornoj reformi i „propuštenoj prilici da se cjelovitim dogovorom stabiliziraju međunacionalni odnosi u BiH“.

Ogoljeni ciljevi

”Štoviše, duboko sam uvjeren kako bi održavanje legitimnih i pravičnih izbora označilo kraj duboke političke krize u našoj domovini, osobito u Federaciji BiH. Držim kako su rješenja koja smo predlagali, te strpljivo i predano usuglašavali s drugim konstruktivnim akterima u proteklom razdoblju, ispunjavala najviše međunarodne standarde i poštovala pravne okvire postavljene Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što su i potvrdili međunarodni pravni stručnjaci koji su nam pomagali u tom iscrpnom procesu. S tim u vezi, ponosan sam na snažan doprinos hrvatske strane u pregovorima, strane koja je ponudila desetak prijedloga i modela za postizanje ključnih ciljeva: implementaciju presuda Europskoga suda za ljudska prava i odluke Ustavnoga suda BiH. Neosporno smo dokazali kako je BiH dugoročno održiva kao država u kojoj će se jednako poštovati kolektivna prava konstitutivnih naroda i ljudska prava pojedinaca, uz puno poštovanje Ustava i njegovih temeljnih načela”, navodi Čović u pismu.

Pregovarački proces je nažalost, dodaje, ogolio i drugačije uloge i ciljeve pojedinih aktera. Hrvatska strana pokazala je, navodi, stvarnu želju za postizanje bolnog kompromisa, stavljajući zajednički interes ispred nacionalnog interesa, a u ime stabilnosti naše domovine BiH.

Bez osude SDA

”S druge strane, nama svima dobro poznati ključni akteri svih ovih mjeseci djelovali su nekonstruktivno, protivili su se provedbi Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine te su postavili neosnovane uvjete koji nemaju veze s implementacijom presuda ECHR-a i Ustavnoga suda BiH. Takvo je ponašanje prošli tjedan u Sarajevu potvrdilo kako je jedina prepreka postizanju sporazuma, na koju smo upozoravali od samog početka ovog procesa, odsutnost političke volje i želja za unitarizaciju Federacije BiH te, u konačnici, stvaranje bošnjačke nacionalne države”, ističe Čović.

Kako navodi, suštinski se neuspjeh u postizanju takvog dogovora dogodio onoga trenutka kada se provedbu odluka ECHR-a i Ustavnoga suda BiH pokušalo iskoristiti za izmjenu Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma.

”Naime, zahtjev za ograničavanje ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, postavljen kao uvjet provedbe sudskih odluka koje se odnose na izborno zakonodavstvo, značio bi ukidanje konstitutivnosti Hrvata u Federaciji BiH, odnosno ukidanje međunarodnih mirovnih sporazuma u BiH. Iako ‘funkcioniranje Federacije BiH’ nije tema vezana za provedbu presuda ECHR-a i Ustavnog suda BiH, hrvatska strana pokazala je odgovornost i fleksibilnost kad je prihvatila razgovarati i o toj temi, koja nema veze s provedbom navedenih sudskih odluka, a u ime viših ciljeva zajedničke nam domovine. Prema tome, izražavamo duboku zabrinutost zbog toga što zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) za ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije naišao na osudu, nego na djelomičnu podršku pojedinih aktera”, piše Čović.

Opasan čin neprijateljstva

Također navodi da on kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, podcrtava kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja „grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini“,  te apelira da se taj čin ni shvati olako.

”Ne radi se, dakle, o legitimnom ‘maksimalističkom zahtjevu’, kako često možemo čuti, već o opasnom činu neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, kojeg se želi svesti na status nacionalne manjine. Podsjećamo kako su i pojedini bošnjački pregovarači izrazili zabrinutost zbog takvog zahtjeva, što ukazuje na pogubnost sličnih malignih prijedloga za bošnjačko-hrvatske odnose. Hrvatski konstitutivni narod zahtijeva i nastavit će zahtijevati da se njihova ustavna jednakopravnost u praksi poštuje kroz izbor legitimnih političkih predstavnika i sudjelovanje u institucijama i procesima  zajedničkog odlučivanja. Ta očekivanja ne smiju biti shvaćena kao privilegija, već kao osnovno nacionalno pravo koje vrijedi i za ostala dva konstitutivna naroda, navodi Čović u pismu međunarodnim dužnosnicima.

Dodaje i kako ”neustavan Izborni zakon i nezakonito imenovani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) ostavljaju mogućnost da se Hrvatima nametnu politički predstavnici i uskrate demokratska, građanska i ljudska prava”.

Isključivanje bilo kojeg naroda iz procesa zajedničkog upravljanja je, kaže Čović, opasan presedan te akt političkog i institucionalnog nasilja.

Hrvatima se šalje jasna poruka

”Držimo kako se, više nego ikad, Hrvatima šalje jasna poruka da nisu poželjni u zajedničkoj nam domovini, Bosni i Hercegovini, uključujući i u njezinim institucijama. Takva je poruka dobila institucionalnu legitimnost, zbog čega se Hrvate pozvalo na zaštitu svojih egzistencijalnih potreba i nacionalnih interesa u drugim okvirima. Na kraju, dopustite mi da izrazim zabrinutost zbog činjenice da svjedočimo sve očitijim i otvorenim politikama koje su destruktivne i protivne Washingtonskom sporazumu i Daytonskom mirovnom sporazumu. Iste retrogradne agende vode nas do daljnje destabilizacije i produbljivanja krize u BiH. Hrvatski narodi sabor se na svome Izvanrednom zasjedanju obvezao kako će sve njegove članice s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama – koje su sada neuspješno završene. Isto tako, Hrvatski narodni sabor se obvezao da će, ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH u okvirima naše domovine Bosne i Hercegovine i njezinog Ustava”, zaključuje u pismu Dragan Čović.

Pismo je upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, visokom povjereniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora RH, Gordanu Jandrokoviću, dopredsjednici Europskog parlamenta,  Roberti Metsoli,  predsjedatelju Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davidu McAllisteru, predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku, predsjedatelju grupe EPP-a u Europskom parlamentu Manfredu Weberu, dopredsjedatelju grupe EPP, Paulu Rangelu, glavnoj tajnici OESS-a Helgi Schmid, posebnom izaslaniku EU za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku, direktorici Europske službe za vanjske poslove Angelini Eichhorst te visokom predstavniku Christianu Schmidtu i veleposlanicima iz UO PIC-a.

guest
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Ni na sta se taj ne sprema, niti ima ikakve alate za takvo sto, podatkovno vezan za Sarajevo zahvaljujuci ‘rvatninama koji su cesskali Jajca u bezbroj mandata. Sudovi, zemljisnik, katastar, geodetski podaci, porezni podaci, pdv podaci – sve je to u Sarajevu i dijelom u Banjaluci. Nit znaju nit se pripremaju, samo trollate birrace djubrad kleptomanska… Cim bi isplatili place horddama uhljeeba koje ste proizveli, tapsanjem po ramenu? 🙂
Laazov bio, laazov i klepptoman ostao. Cak SDDA ponudio I dom naroda… da netko pita babiinog trezorliju kolk’o je susnnja predssdnik trazio za dom naroda, da jos uzme sta moze pred mirovinu…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Biće dobro ako crna trojka dočeka izbore..motka zacas u Bosni se izvadi iz

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Srka Dodo ce sigurno izbore docekat ali za ova dva klauna nisam siguran

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

evo ti motka .|. sisaj vesla ,kmee

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Koje izbore !? 😂

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Zar se i ti plašiš HR Herceg-Bosne!!! Optužuj Izmetbega!!!

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
1 mjesec prije

Plasim? Ne? Znam sta je stvarnost, a sta SF i B produkcija zommbie filmova.
To zazivanje uskrsnuca uzeeemljenje H BB spada u tu B produkciju zoombie filmova. Dakle, zommbie HBB samo u mokkrim snovvima jer nema alata na kojima bi o(p)stala. Ponavljam – gladna ussta horrde uhljljeba treba nahranit, ne ocekuj da bi samoporoglasenje Sarajlabad docekao bez reaakcije i blokade pristupa bitnim podacima.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

rampa na Ivan sedlu baš kod tunela blizu starih Pavelića kuća 🏡🏠🏠

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  kvaternik
1 mjesec prije

sve mi nakva milina 🇭🇷 kada spomenu HR 🇭🇷 HB

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

Sanjaj kmecalo al to neces dosanjat.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Ovaj put cu “branit” Čovica. Nije lose da se prica o 3. Entitetu malo medijskog spina nije na odmet, daleko od toga da doticni smije krenut tim putem jer zna da ga ceka sudbina Jelavica ako tim putem krene. Sto se tice podataka oni su na serverima i to se bez puno filozofije migrira na druge servere, a veliki dio tih podataka je na zupanijskim serverima koji bi i bili u 3. Entitetu. Sto se tice isplate placa i ostalih doprinosa opet imamo zupanijske kase a “patili” bi ustvari samo federalni uposlenici.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

Ti u svom postu ništa ne reče kojim bi putem hrvatska politika u BiH trebala krenuti ako se nastavi muslimansko dekonstituiranje Hrvata? Po tebi bi Hrvati na miran način trebali prihvatiti svođenje na nivo nacionalno manjine?!

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Ma samo 3. Entitet , ali ova struktura koja vodi Hrvate od Dejtona to nije u stanju napravit. Je li vidis za sto se moramo borit ? Za jednakost, da imamo ista prava kao i ostala 2 naroda. Da biramo i budemo izabrani od Hrvata.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

Ponovno ne reče ništa kako doći do 3. entiteta, jer gore navodiš kako svakog onog tko krene tim putem čeka sudbina Ante Jelavića?! Daj mi reci koji je to put kojim ćemo doći do 3. entiteta, a da taj put ne izazove reakciju muslimanske strane s jedne strane i reakciju MZ s druge strane? Takav put ne postoji. Gandijevski put stvaranja 3. entiteta ne postoji, kao što ne postoji ni gandijevski put dekonstituiranja Hrvata. To mora biti jasno svima, kako nama, tako muslimanima i MZ.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Kako doci ? Isto kao i VB iz EU , Quibeck od Kanade, Skotska od VB . A onaj tko zeli rat u kuci mu bio ! I nisam rekao da svakog ceka sudbina Jelavica nego Covica. Nemamo lobiste , nemamo diplomate , nemamo ambasadore pa kako da komuniciramo i objasnimo nase stanje EU i ostatku svijeta. Ako mislis da je pisanje pisama dovoljno super odmah sutra ode i ja napisati i prosljediti na ove adrese. Jedno je mediski spin i populizam a posve drugo diplomacija.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

Napisao sam ti odgovor, ali mi iz nepoznatih razloga poskokov filter ne prolazi.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

U Bosni ne postoji hrvat ni srbin ..samoproglašena dijaspora od prije 100 g.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

Izdao u Mostaru izdat će I Federaciji to je 100%
Da ima imalo poštenja podnio bi ostavku u petak
Dragane nisi ispunio ono sto si obećao a svojim glasačima(uhljebe si naravno zadovoljio) podnesi ostavku
Ovaj put mozes računat na 30tak tisuca uhljeba naroda je dosta izdaja o mana I laži

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
1 mjesec prije

Ovaj put ? Nema toga puta, time ni uhljeba.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

Nisu, drze bosnje sve.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Tik tak balink,uro olinjala..tik tak …ne može na silu …čović nije bitan …to je HR strateški interes…..ne smije pales,tina br.2 biti na granici sa HR., EU , NATO-a…..vi ste nebitni…samo polako….TIK,TAK …BALIN,KURO…

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Kakav si ti neznalica pa to je strasno ! ” Ne smije pales,tina br.2 biti na granici sa HR .,EU , NATO-a” pa kako cemo onda dobit HRHB ? Ako se mi odcjepimo eti ti Palestine. Molim te zastani razmisli pa napisi. P.S. Molim te bez vrijedjanja nego procitaj sta sam ti napisao, i smisleno mi odgovori ako mislis da sam pogrijesio.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
1 mjesec prije

U pravu si ! Meni se stvorila slika da ako potu,rad uspiju u ovome svemu onda nas i nema i cijela fbiH. Je onda opet pakes.br.2 …..kužiš …tako nekako…😁😁

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Opet smrkao brasno?

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Balin,kuro…..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Skutorcicu retardirani knozi.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Je,bo ti posranik muha,med mater POTU,RICE OSUNE,ĆENA…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

Konačno si skontao krmojebu…na dušu ti mržnja koju si proizvodio..

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Et kako to izgleda kada se ljudi pogube ,gube se na brisanim prostoru , kolegice pardon drugarice da ne zavijate za komšuće u istinu nečemu bih ste vrijedjeli a ovako puhqra

Vis maior
Vis maior
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Pa HRHB je imala u ratnom vihoru sve potrebito i to puno brze nego ova drzava.tablice,vojsku,policiju,dokumenta.premijera,vladu itd.treba malo pressinga na Sarajevo.cisto da se zna da ima i ostalih.najgore se pustit pa da omlacuju sa tobom kako hoce.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Vis maior
1 mjesec prije

Imali ste dok je placao krivousti, a vi jamljali.
K’o će sad placat? Zna se tko bi jamljao, da ima od cega.

Vis maior
Vis maior
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Po tebi se znaci trebamo pustiti niz vodu!!nudis li neko rjesenje??-Koje??samo kazem da su ljudi u ratu bili organizovani a kamoli u miru.ogorcen sam i sam na lopovluke al ti ni Sarajevo nista bolje ne nudi.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Na kraju balade će biti kako mi kršćani hoćemo, džaba se koprcate mošnje.. 😁

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Tako je , potu,rad svako ne pistoje…

TTTMujo
TTTMujo
1 mjesec prije

She-bace te Kristijan i Sebastijan..i BND..
Vise oni 100000000x mrze Srbe no sto vole Croate..
Sve je to Dojčland na-zzzzzi strategija..

drZlikovac
drZlikovac
1 mjesec prije

Najveći gad među BiH političarima….da ga je nekako Serbima uvaliti..😁

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Imaš pravo na svoje mišljenje svakako. Znači po tebi su manji problem respiratori+lažne diplome+ patrijotska zapošljavanja uz masne cifre….

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
1 mjesec prije

Imam svakojako …uzgred, nisam pisa o problemima već o percepciji osobe..😀

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Problemi su nastali od osoba. Nisu sami od sebe. 😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

PA NEMOZE BIT VECI GAD OD BAKIRA SEMSUDINA KOMSICA I DRUGI POLITICARA IZ BOSNJACKOG NARODS

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ne može.

Nagib Uzbrdica
Nagib Uzbrdica
1 mjesec prije

priprema uzepejce na održavanje izbora po postojećem zakonu…kmekavac

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
1 mjesec prije

Miran budi…potu,re osune,ćeno..

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
1 mjesec prije

Uuu moglo je bit puno gore da Bakir bleso prihvati ponudjeno.Diskriminacija Zidova,Romai Ostalih sa nastavlja bravo Bakire

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Nagib Uzbrdica
1 mjesec prije

PA TI CE IZBORI TESKO KOSTAT MUSLIMANE I DA VAM KAZEM SVE VAM JE BLIZI POJAS GAZE

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Osobno ne vidim izbora po ovom izbornom zakonu.

BIH
BIH
1 mjesec prije

ovo je onaj sto hoce sa 3.5% glasova da udje u predsjednistvo, a ako ne onda zeli svoj mali kalifat u mojoj drzavi? Pokusaj !

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  BIH
1 mjesec prije

Pokušajte i vi “Miloševićev scenarij” u BiH

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  BIH
1 mjesec prije

Na koju tvoju državu misliš dijasporac? Ako misliš na BiH, onda moraš znati da je ona zajedničko vlasništvo Hrvata, Srba i muslimana, a nikako tvoja država ili samo tvoja država. U takvoj zajedničkoj državi BiH, Hrvati će biti ravnopravni i konstitutivni element ili je neće biti.

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

tipkovnica ti se pozlatila al znaš išlamiste udariti u žicu baš kako treba među rogove 👍👍✌️

BIH
BIH
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Woof wooof.. fino laješ

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  BIH
1 mjesec prije

Čumuraš thisu. Što ste krali-krali, gotovo je.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  BIH
1 mjesec prije

Dijasporac, ne miješaj se u politiku države u kojoj ne živiš. Ti tamo laj Woof wooof, dok se ovamo laje vau, vau ili po domaći av, av.

BIH
BIH
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Ko je dijaaporac majku ti usranu za bozic poderem

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  BIH
1 mjesec prije

Turence, ne psuj mi mater, da ti ne bih hebao mater tursku okupatorsku, muhu pedofila i terorističku sektu u koju vjeruješ.

Neron
Neron
1 mjesec prije

Uzalud ti pokušaji da se “opravdaš” pred očima Hrvata ,bio si spreman prodati dom naroda parlamenta FBIH a time što je najgore dao za pravo svim onim bošnjačkim političarima i šovinistima koji tvrde da tebi nije stalo do interesa i zaštite političkih prava hrvatskog naroda nego do HDZ a

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
1 mjesec prije

👍 opet ce prodat Dom Naroda samo ako bude imao priliku.Ono sto je jednom stavio na sto nece moći povući
Ovo ce biti ravno Tudjmanovoj izdaji 95g

Last edited 1 mjesec prije by Thomson
Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
1 mjesec prije

Pisem pismo tinta mi se proli
nisam s onim koga srce voli(Bakirom)

manjina
manjina
1 mjesec prije

tako je krivousti da organizujete teritorijalnu jedinicu tamo oko zagreba ,posto u Bosni mozete organizovano da nam podudlate onu stvar.Staru ti konjusarsku organizujem ))

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  manjina
1 mjesec prije

Podudlaj ga ti Hrvatima i Srbima po
..co

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
1 mjesec prije

Ovi obrezani su vam dobri znate dokle je filter 😉

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  manjina
1 mjesec prije

Jesi li ti Srbin, pošto pišeš srpskim jezikom?

manjina
manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

jesam antisrbin ))

Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
Šta ti kažeš na ovo?  manjina
1 mjesec prije

kurcpalac

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee 🐉🐲
1 mjesec prije

Bruce ,gospu ti saterem 😉konjusaru kockasti

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  manjina
1 mjesec prije

Nisi ništa, nego si shmeće.

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
1 mjesec prije

Konjusar ,ko diro ?

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Manjina
1 mjesec prije

Samo shmeće može psovati tuđe svetinje.
Da ti rečem taliban, tebi bi to bilo nagrada.

Manjina
Manjina
Šta ti kažeš na ovo?  Mećanje
1 mjesec prije

Kato-liban ,miran ….

Diplomat-nesudjeni
Diplomat-nesudjeni
1 mjesec prije

Pisem pismo tinta mi se proli
samnom nije onog koga srce voli

Mećanje
Mećanje
Šta ti kažeš na ovo?  Diplomat-nesudjeni
1 mjesec prije

Telentirano pjesniče.

Mećanje
Mećanje
1 mjesec prije

Ovakva pisma su se trebala dešavati već godinama na iste adrese i kontinuirano. Sada bi to bilo samo finiširanje već rečenoga. Ovako, spavanje nije rad.

vitina
vitina
1 mjesec prije

grobar hrvatskog naroda u Bih.