Published On: Sri, ožu 23rd, 2022

ČOVIĆ PISAO NA PREKO 20 ADRESA: “Željeli su srušiti Međunarodni mirovni sporazum”

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH dr. Dragan Čović uputio je pismo ključnim međunarodnim dužnosnicima te ih informira o posljednjim pregovorima o ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

Pismo je upućeno na preko 20 međunarodnih adresa, uključujući najviše dužnosnike Europske unije, američke i europske posrednike u izbornoj reformi u BiH, državno rukovodstvo Hrvatske te članove Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), te ga prenosimo.

Poštovani!

Dopustite mi informirati vas kako je na posljednjim pregovorima o ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona u Sarajevu, održanima od 17. do 20. ožujka, propuštena prilika da se cjelovitim dogovorom stabiliziraju međunacionalni odnosi u BiH. Štoviše, duboko sam uvjeren kako bi održavanje legitimnih i pravičnih izbora označilo kraj duboke političke krize u našoj domovini, osobito u Federaciji BiH.

Držim kako su rješenja koja smo predlagali, te strpljivo i predano usuglašavali s drugim konstruktivnim akterima u proteklom razdoblju, ispunjavala najviše međunarodne standarde i poštovala pravne okvire postavljene Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što su i potvrdili međunarodni pravni stručnjaci koji su nam pomagali u tom iscrpnom procesu.

S tim u vezi, ponosan sam na snažan doprinos hrvatske strane u pregovorima, strane koja je ponudila desetak prijedloga i modela za postizanje ključnih ciljeva: implementaciju presuda Europskoga suda za ljudska prava i odluke Ustavnoga suda BiH. Neosporno smo dokazali kako je BiH dugoročno održiva kao država u kojoj će se jednako poštovati kolektivna prava konstitutivnih naroda i ljudska prava pojedinaca, uz puno poštovanje Ustava i njegovih temeljnih načela.

Pregovarački proces je nažalost ogolio i drugačije uloge i ciljeve pojedinih aktera. Hrvatska strana pokazala je stvarnu želju za postizanje bolnog kompromisa, stavljajući zajednički interes ispred nacionalnog interesa, a u ime stabilnosti naše domovine BiH. S druge strane, nama svima dobro poznati ključni akteri svih ovih mjeseci djelovali su nekonstruktivno, protivili su se provedbi Političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine te su postavili neosnovane uvjete koji nemaju veze s implementacijom presuda ECHR-a i Ustavnoga suda BiH. Takvo je ponašanje prošli tjedan u Sarajevu potvrdilo kako je jedina prepreka postizanju sporazuma, na koju smo upozoravali od samog početka ovog procesa, odsutnost političke volje i želja za unitarizaciju Federacije BiH te, u konačnici, stvaranje bošnjačke nacionalne države.

U suštini, neuspjeh u postizanju takvog dogovora dogodio se onoga trenutka kada se provedbu odluka ECHR-a i Ustavnoga suda BiH pokušalo iskoristiti za izmjenu Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma. Naime, zahtjev za ograničavanje ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, postavljen kao uvjet provedbe sudskih odluka koje se odnose na izborno zakonodavstvo, značio bi ukidanje konstitutivnosti Hrvata u Federaciji BiH, odnosno ukidanje međunarodnih mirovnih sporazuma u BiH. Iako „funkcioniranje Federacije BiH“ nije tema vezana za provedbu presuda ECHR-a i Ustavnog suda BiH, hrvatska strana pokazala je odgovornost i fleksibilnost kad je prihvatila razgovarati i o toj temi, koja nema veze s provedbom navedenih sudskih odluka, a u ime viših ciljeva zajedničke nam domovine.

Prema tome, izražavamo duboku zabrinutost zbog toga što zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) za ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nije naišao na osudu, nego na djelomičnu podršku pojedinih aktera.

Poštovane ekscelencije,

kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, podcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Apeliram da taj čin ne shvatite olako.

Ne radi se, dakle, o legitimnom „maksimalističkom zahtjevu“, kako često možemo čuti, već o opasnom činu neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, kojeg se želi svesti na status nacionalne manjine. Podsjećamo kako su i pojedini bošnjački pregovarači izrazili zabrinutost zbog takvog zahtjeva, što ukazuje na pogubnost sličnih malignih prijedloga za bošnjačko-hrvatske odnose.

Hrvatski konstitutivni narod zahtijeva i nastavit će zahtijevati da se njihova ustavna jednakopravnost u praksi poštuje kroz izbor legitimnih političkih predstavnika i sudjelovanje u institucijama i procesima zajedničkog odlučivanja. Ta očekivanja ne smiju biti shvaćena kao privilegija, već kao osnovno nacionalno pravo koje vrijedi i za ostala dva konstitutivna naroda.

Neustavan Izborni zakon i nezakonito imenovani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) ostavljaju mogućnost da se Hrvatima nametnu politički predstavnici i uskrate demokratska, građanska i ljudska prava. Isključivanje bilo kojeg naroda iz procesa zajedničkog upravljanja je opasan presedan te akt političkog i institucionalnog nasilja. Držimo kako se, više nego ikad, Hrvatima šalje jasna poruka da nisu poželjni u zajedničkoj nam domovini, Bosni i Hercegovini, uključujući i u njezinim institucijama. Takva je poruka dobila institucionalnu legitimnost, zbog čega se Hrvate pozvalo na zaštitu svojih egzistencijalnih potreba i nacionalnih interesa u drugim okvirima.

Na kraju, dopustite mi da izrazim zabrinutost zbog činjenice da svjedočimo sve očitijim i otvorenim politikama koje su destruktivne i protivne Washingtonskom sporazumu i Daytonskom mirovnom sporazumu. Iste retrogradne agende vode nas do daljnje destabilizacije i produbljivanja krize u BiH. Hrvatski narodi sabor se na svome Izvanrednom zasjedanju obvezao kako će sve njegove članice s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama – koje su sada neuspješno završene. Isto tako, Hrvatski narodni sabor se obvezao da će, ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH u okvirima naše domovine Bosne i Hercegovine i njezinog Ustava.

S poštovanjem,

Dr. Dragan Čović

guest
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Svaka mu dukata vrijedi, iako mislim da je EU i USA politika izigrala još jednom Hrvate s ove strane rijeke Save…Pitanje je zbog koga i zbog čega su dovedene jedinice NATO u BiH…

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Ako dođe do rata ništa oni ne mogu spriječiti jer su u ulozi “mirovnih snaga” a to su bile i “plave kacige” UN a govorilo se da je dovoljno da oni dođu u BiH i da rata neće biti pa svi znamo šta je bilo 🤦

Ćakija
Ćakija
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
11 mjeseci prije

Herr Komsic na Kliksu za para sahata, dobio preko 10.000 glasova. Za 24 sahata, koliko traje anketa, dobit ce preko 50.000. Toliko Frau Čović neće dobiti ni na dan izbora.

Zdrao

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
11 mjeseci prije

A glasovi uzemljenih vjernih apologeta druga sekretara? Ne obilazi on groblja za dzabe….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
11 mjeseci prije

ja … iiiiiiiiii?

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

A 100 dukata bi vrjedila ostavka
Gospodine Čoviću vrjrme je dapodnesete ostavku
Zasjedanje HNS u petak je prilika da se povučeš i ti i ekipa koja je vodila pregovore .Niste uspjeli.Nema vise pregovora. Rjesenja koja ste nudili su lošija od postojećih za Hrvate.Ostavka

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Ako govorimo o časti, to bi prija trebao uraditi Željko Komšić ili Bakir Izewtbegović, pa se posveti njihovim ostavkama, a za Čovića se ne sekiraj. Njega ćemo mi smijenuti, kad za to dođe vrijeme i kad se kod Hrvata omogući pluralizam.

HR BanKulin
HR BanKulin
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Vi čekajte da vam se”omogući pluralizam”s tim mnjaukanjem đihadiisti će vas samo zgazit jer samo znate mnjaukati i imam dojam kao da molite i preklinjete muđahedine da to ne rade ili radite po naputku fratriizana pa ste tako mekani!

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  HR BanKulin
11 mjeseci prije

Hajd ne seri. Cvilite tamo i pištite fol nešto ćete sami, krepat ćete od gladi, valja isplatiti penzije, invalidnine plaće upravi. Svjesni ste da ste propali ako padnu Hrvati.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Možda bi ostavka omogućila pluralizam , šta misliš !?

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
11 mjeseci prije

Na ostavku ćeš pričekati ako si na grofa mislio….ipak je on grof…

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Moj narod a niJa nismo glasali za Komšić I
Bakira s tim likovima nemam ništa zajedničko
A Čovića i HDZ imam pravo prozivat I tražit da ispuni ono sto je obećao her sam mu redovno davao svoj glas.Sljedići put nisam siguran

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Redovno si bio budhala..😀

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Veliki Lajk od mene , poštovanje. .

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope

Neron
Neron
11 mjeseci prije

Čoviću ostavka ,bio si spreman “prodati” jedini mehanizam zaštite političkih prava Hrvata u BiH a to je dom naroda parlamenta FBIH u zamjenu za člana predsjedništva BiH,sreća pa Bakir Izetbegović i Co pretjerali sa zahtjevima pa je ispalo da si bio protiv a nisi

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
11 mjeseci prije

oportunistički de.bilizam ercgovskih ljiga…. je nenadmašan! ti tu ne spadaš nerone, ali naš narod jeQcu, pretvorio se u mizerne veleizdajničke botove. jaaaadddddnnnnoooo, dakle, čovićevski!

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
11 mjeseci prije

Po tebi su Bakir and Co spasili Hrvate.Eto ti prilike znaš za koga ti je glasovat.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

ti si na pustom otoku “čovićevog raja”, robinzone jadni sendvičaru .

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Misliš ako vama Bakir dijeli sendviće za patriotizam da Hrvatima isto to treba. Mrš fukaro jedna gladna.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

To sto je Bakiru bilo malo sto mu je Čović nudio nije spasilo Hrvate samo je odgodilo IZDAJU na neko vrjeme I zato Čović treba da podne se ostavku i okane se pregovora

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Ne damo preCjednika. Netko mora ostat ugasit svjetlo kad ode i zadnja Hrvatica / Hrvat… I onda nek se raznese ak’ ima damu….

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
11 mjeseci prije

Čuj neko ??
Ja glasam za tebe

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

K’o tebe sta pita….

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
11 mjeseci prije

Okle panika??

Neron
Neron
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Na neki način i jesu svojim maksimalističkim zahtjevima jer je Čović bio spreman “prodati” dom naroda parlamenta FBIH u zamjenu za “fotelju” u predsjedništvu BiH, sam Čović je rekao da su “pristali na neke nepopularne stvari po Hrvate a po pitanju doma naroda” tako da je istina ono što je rekao konaković i Čović definitivno ne može zastupati interese hrvatskog u BiH nakon ovoga

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Neron
11 mjeseci prije

100% Tocno

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Haj i ti pjevaj borbene, sikter.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

sjaši nedorasla, seoska, sendvič-budalo!

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Oj kozaro joj oj kozaro…mere li ova😂😂😂

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Nego ima i iko a upita ovog uzepeovca kako to da 14% srba u hrvatskoj svedu na nacionalnu manjinu a ovdje hrvata sada ima 13% i traže naku konstutuivnost????

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Srbi sa Hrvatima nemaju potpisanu Federaciju,muslimani imaju. Ukoliko se ista gospodi muslimanima ne sviđa oni mogu iz ovih stopa tražiti poništavanje Washingtonskog sporazuma i povratak na stanje prije istog. Vrlo jednostavno, zar ne?

HrvojeHrvatinić
HrvojeHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

ISIL(harmijaBejiha,muđahedini,đihadisti,vehabije)1995g 15% ……………….. HV HVO 1995g 27%💪

Last edited 11 mjeseci prije by HrvojeHrvatinić
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

glupa pitanja se ne pitaju. ostave se da luduju u glavi budale.

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Tipična muslimanska šupljologija, eto kao oni se brinu za Srbe u Hrvatskoj, a u BiH hoće da ih razvlaste, ukinu im entitet, a Hrvate da pobrišu kao narod.
Demagogija ala bošnjak.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Glupsone mi nista netraźimo
Samo svoje nedamo

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

ISIL(harmijaBejiha,muđahedini,đihadisti,vehabije)1995g 15% ……………….. HV HVO 1995g 27%💪

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
11 mjeseci prije

Promašio si lootu

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Što je nedate Komšića, i to je vaš plafon demokracije, odvratni ste, ali fakat ste teške ljige, bijeda, fukareština. Život vam se svodi da se iživljavate na brojčano manjem narodu.Fuj.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

Koje bobe ti koristiš

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

DOBIĆETE treci od dode sa granicom pored kuće u Fatime iznad Jajca

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
11 mjeseci prije

Mi trazimo drugi
Vama ostavljamo 23% za treći

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Da je vas u ovoj tzv. državi 85% a nas hrvata 13% onda bi to bila druga stvar i prihvatili bismo status manjine. Istina je drugačija, nije nas toliko malo a u bar 4 županije imamo većinu, a vi nemate tu većinu na razini države jer je tu i čitav srpski narod.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Ja bih dodao da je tu još jedan nelegalan faktor ,
pogane sandžaklije koji su nelegalno dobili državljanstvo između ostalog !

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
11 mjeseci prije

Ja bih dodao tu DOGOVOR iz Karadjordjeva TUDJMAN Milošević o podjeli Bosne ljeta 1991 koja je realizirana njakvom holujom…BOSNA dobila djikane a uzpeja pravac RSK

Mexico
Mexico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Tko kaže da je muđahedina 85% to je tipična čergarska i ciganska laž kao da mi ne znamo koga ima koliko i vi muslimani u bejiha ste osuđeni na nestanak…jebayiga tko vam je kriv kada ste potomci turskog okupatora!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
11 mjeseci prije

Potomci turski su bošnjački kmetovi..

HrvojeHrvatinić
HrvojeHrvatinić
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Baliya tebe se to ne tiče i ti si samo strano tijelo u bejiha tj.bolešćurina koju treba secirati da bi mogli krenuti prema prosparitetu i miru!

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  HrvojeHrvatinić
11 mjeseci prije

Mir nastupa ono sto je Evropa i Ameri planirali..BOSNA BOSNJACIMA JE MIRAN Balkan

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
11 mjeseci prije

Hercegovina Hrvatima I još mirniji svjet

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
11 mjeseci prije

Hercegovina je juzna Bosna…izmišljen dodatak kada je BOSNI oduzet SANDŽAK 1878na berlinskom kongresu

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
11 mjeseci prije

Ako se tri pokrajine Au morhije Dalmatia Šlavonija i Hrvatska mogu zvat hrvatska sta je sporno

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
11 mjeseci prije

Bosna je rjeka čuj država dobila ime po rjeci hahaha
Nesto kontam da se Nimačka zove Rhine ili kolko bi Dunav država bilo??

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

To su naši međunacionalni odnosi koje ti ne možeš propitivati po više osnova ! Sikter !

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

U boj u boj za narod svoj

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

19 godina IZGUBLJENOG VREMENA SA HACIJENDAŠEM! vrijeme koje su pojeli dragančetovi hdz skakavci,…

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Neka nama naseg Čovketa,dok je on tu mi Bosnjaci ne treba da se brinemo.

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Saljevate stravu na spomen draganova imena.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Vama su vazda izdajice ilažovi bili dragi
Vodi ga kući

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Prosjecan Srbin:
Nije skolovan,ima 40 godina, zivi sa roditeljima i radi za 250€.
Redovno posjecuje kladionice ili igra loto. Obozava Rusiju i Putina ali masta o poslu u Austriji,Njemackoj ili negdje na zapadu.
Vice kako su Srbi najstariji narod ali nema novca da putuje i upozna druge narode. Od tehnologije odlicno zna da nepoznatim djevojkama u inbox salje nepristojne ponude. Nije platio struju pola godine a zna drugima da “soli pamet” kako ne placaju porez. Pise spojeno “neznam” al’ zato psuje redom ko ne pise cirilicom.
Ne zna kako da zaradi potreban novac za ljetovanje u MAJU al’ dobro zna da Putinu da savjet kako postaviti raketni sistem S400.

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Muje su išle na vakcinaciju tim kokuznim srbima, tulili da im preusmjere plin, kmečali kad im je ponestalo brašna a evo sad cvile da him se dadne malo zejtina.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

TAČNO…sramote …moji su a na sve pljujem na njih..

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije
Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Vole ga ko mater staku koju je bajro objesio na čengić vili…

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Eto ljubavi a nesmije primirisat u 77% drzave a Ko fol on ba predCjednik .Čega ba

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

ovo su čovketu plenkijevi pobočnici na sastanku zagrebu sročili. čovke je samo nedorasla, blef-lutka na koncima bezveznjaka, karijerističkih antihrvata i neznalica iz zagreba. limitirani bih hrvateki ne kuže da njihovu sudbini kroji za njih nezainteresirani euro-ćato plenky čiji su oni samo karijeristički žetončići.

Last edited 11 mjeseci prije by Anonimac
Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Ne ide vam muje čak ni ovakva prića kontra “čovketa i plenkija”…uf gadnu rezoluciju pakuje EU…Plenkija ćete moći vidjeti na Pelješkom mostu kojim će među prvim preklinjati da se provoza Željko Komšić, mali alijin i njegova ne doktorirano, nemagistreirano ne specijalizantska žena.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Robinzon
11 mjeseci prije

budalo sendvičarska seoska…

Robinzon
Robinzon
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

Šta je mujo još jedan klaun došao na poskok po zadatku. da širi antihrvatsku propagandu. To je razina imbecilnosti.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
11 mjeseci prije

U sažetom smislu pismo kaže da ukoliko Hrvati ne mogu ostvariti svoju istinsku ravnopravnost u okviru F BiH, da će je onda ostvariti u okviru svoje samouprave pa kako se god ona zvala. Hoće li se zvati 3. entitet, HR HB ili HZ HB manje je bitno. Napokon smo dobili nešto artikulirano čega se trebamo držati kao pijan plota. 

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
11 mjeseci prije

E veze vas DODO za plot samo čini se da ste pili onu rusku votku…Ko pije votku dobija motku..

nisam kriv
nisam kriv
11 mjeseci prije

Napiši ostavku !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
11 mjeseci prije

ne odlučuju o tome ni vele-izda-jnik čovke, ni narod hrvata u tzv. bih!! TO ODREĐUJE STVARNI GOSPODAR SUDBINE hrvata iz tzv, bih –>> UŠTINUTI, MAMIN, ANEMIČNI, SMOTANI SINČIĆ sa karijerom u briselskim i inim masonskim krugovima!! kako to da hrvateki ne mogu skontati TAKO JEDNOSTAVNU POLITIČKU ISTINU?!?! mi smo politički nedorasla i nepismena, zapuštena rulja bez puno “smisla za smisao”… :-((((

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Predsjednik Komsic je jedan od najveci Hrvata u povijesti odma tik uz Josipa Broza i Stipe Mesica.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
11 mjeseci prije

Prof.Ivo Komšić….čovjek kojem možeš povjeriti sve…mogu mu se diviti i imbecili aljini …

Šaćir soros
Šaćir soros
11 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog rvatinu i od trećeg sta ,ali ne prsta od Dode i domalog od BAKETA

Blanka
Blanka
11 mjeseci prije

Libo bjelosvjetske hebivjetre, hostaplere I sjecikese za tvoje pismo, nece oni radit tvoj posao koji si trebao pocet i zavrsit prije 17 godina. No dok smo cekali da se ti i tvoji ublehasi najamljaju pola Hrvatica i Hrvata iz BiH je “puff” nestalo najvise vasom korupcijom, klijentelizmim, nepotizmom, bezocnim pljackama, dijeljenjem diploma sakom i kapom partijskim poslusnicima….
Sad mozes lajati na mjesec, kraj balade. Treci nikad nisi imao damu napraviti, a pogotovo sada ne smijes buduci ce stvarni vladari BiH zestoko reagirati. A znas kako ide, putra imas na glavi bar 5 slepera, nece I’m bit problem smjestit te u “acijendu” u Zenici ….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
11 mjeseci prije

o nepostojećoj mogućnosti ostavke kri-vou-stog ne odlučuje ni sam on tj. vele-izda-jnik čovke, ni narod hrvata u tzv. bih!! TO ODREĐUJE STVARNI GOSPODAR SUDBINE hrvata iz tzv, bih –>> UŠTINUTI, MAMIN, ANEMIČNI, SMOTANI SINČIĆ sa karijerom u briselskim i inim masonskim krugovima!! kako to da hrvateki ne mogu skontati TAKO JEDNOSTAVNU POLITIČKU ISTINU?!?! mi smo politički nedorasla i nepismena, zapuštena rulja bez puno “smisla za smisao”… :-((((

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
11 mjeseci prije

09/12/2021 >> Dragan Čović pisao međunarodnoj zajednici: Nisam htio rušiti niti negirati, već omogućiti rad institucija BiH –> VEĆ VIĐENO! ovo je stara vijest notornog čovketaizd-ajice! već je to prije neuma jednom uradio SA EFEKTOM NULA BODOVA! on to isključivo radi po naređenju briselskog ćate i uvijek nakon što se sa njime susretne, to je tako lako uočljivo! ćato je naučio isturati rit i vući za rukave birokrate… ćato se kocka sa sudbinom hrvata u tzv. bih. ova pisma imaju svrhu FINTIRATI STVARNE NAPORE i ČVRST, MUŠKI STRAV U PREGPVPRIMA. “skladni par” plenky-čovke je svojim prodavanjem hrvatskog interesa najbolji zastupnik interesa muslimanskog bratstva, turskde, irana, katara i slične bratije u tzv. bih. prim.itiv.ni sendvič-botovi takvih izdajnika su na partijskom zadatku veličanja “velikih vođa”, a nije da nema ni intelektualno prikraćenih provincijalaca duhom koji nedaju svog dragog lji.g.anera!

Mujo Iz Minkena
Mujo Iz Minkena
11 mjeseci prije

Ha ja ba

Last edited 11 mjeseci prije by Mujo Iz Minkena
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
11 mjeseci prije
Brcak 215
Brcak 215
11 mjeseci prije

Opet Komsic predstavnik Hrvatskog naroda u predsjednistvu BiH😀

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

09/12/2021 >> Dragan Čović pisao međunarodnoj zajednici: Nisam htio rušiti niti negirati, već omogućiti rad institucija BiH –> VEĆ VIĐENO!ovo je stara vijest notornog čovketaizd-ajice! već je to prije neuma jednom uradio SA EFEKTOM NULA BODOVA! on to isključivo radi radi po naređenju briselskog ćate i uvijek nakon što se sa njime susretne, to je tako lako uočljivo! ćato je naučio vući za rukave birokrate… ćato se kocka sa sudbinom hrvata u tzv. bih.

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

plenky-čovketova inicijativa pisanja pisama (uh!,uh!, trc!) “belosvetskim hebivetrima” je bezobrazno bacanje prašine u oči onoj najtupavijoj sorti među hrvatima u tzv. bih. ČISTO FINTIRANJE BORBE, na polju gdje borbe uopće nema, a kad se sastanu sa amerima i “papučarom sa poklonjenim dvojkama u školi”, onda galantno rasprodaju interes hrvata! sramotno, bijedno, vel.eizda.j.nički! gdje su te pejčinovićke, šujice i ostale eu gu.jice kojima se razmeće anemija, ni glasak im se ne čuje, a posebno ne od pejčinovićke>dične i bezlične, besmislene, mutavo-veledomoljubne erc.eg.ov.ske snajke nekog prebogatog srbina iz hr (obogatio se na hr državi).

Lamza
Lamza
11 mjeseci prije

Moj čovke ti kojima si pisao i tjeraju ove da tako postupaju.