Published On: Sub, sij 18th, 2014

Čović pesimističan, Raguž misli da je napravljen pomak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je, nakon neuspjelog sastanka lidera sedam vodećih političkih stranaka u BiH sa povjerenikom za proširenje EU Štefanom Fileom, izjavio da će u idućem razdoblju biti pokušano da se dođe do rješenja za provođenje odluke u predmetu “Sejdić i Finci”, ali i da je sve manje optimista u vezi sa tim.

“Pokušat ćemo razgovarati, ali, da budem iskren, sve sam manje optimističan, jer vidim gdje su crvene linije kod ostalih kolega. Svako bi želio nadmudriti onog drugoga. Zbog toga kada je Federacija BiH u pitanju nudimo jednostavna rješenja, a mislim da ih ima”, rekao je Čović novinarima rano jutros u Sarajevu.

On je ponovio da je tijekom sastanka bilo pokušaja da se pronađe kompromis u o svim temama, prvenstveno u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH.

“Nažalost, prilikom ulaska na sastanak sam prokomentario da se bojim da netko vjeruje da može u ime jednog naroda birati članove Predsjedništva, a davno je rečeno da to neće moći”, rekao je lider HDZ-a BiH i istakao da pokušaj kompromisa jednostavno nije uspio uz različite varijacije.

Čović je naglasio da, što se njega osobno tiče, izbor članova Predsjedništva BiH može biti izravan i neizravan, ali i asimetričan.

Prema njegovim riječima, ukoliko se bude išlo na rješenje koje podrazumijeva izravan izbor, o tome treba donijeti jedan poseban zakon o proceduri izbora članova Predsjedništva BiH da bi bio zadovoljen ranije usuglašeni princip da jedan narod drugom ne bira člana Predsjedništva BiH.

“Svakako da to zahtijeva pravni, ali i svaki drugi napor za definiranje. Osim toga, imamo i daleko jednostavnijih modela koji naši prijatelji iz Federacije BiH ne žele prihvatiti kao realinost”, izjavio je Čović i izrazio nadu da bi u roku tri tjedna moglo doći do kompromisa.

“Najjednostavniji model bio je izabrati neizravno. U Parlementarnoj skupštini BiH izaberemo dva člana Predsjedništva BiH, ili fiksna dva područja, ili neki drugi modaliteti. To prividno jeste sitnica i kada pogledate detalje sa kojima se bavimo to su nijanse, ali mi baš u tim nijansama dolazimo do suštinskih promjena u BiH”, pojasnio je Čović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra da se maratonskim sastankom u Sarajevu, ipak, “otišlo korak naprijed” i da se povećao broj zajedničkih stavova u gotovo 14 tačaka, odnosno da se o nekim pitanjima o kojima su tijekom razgovora u Pragu mišljenja bila udaljena, sada približena.

“Za nešto više ovoj zemlji nedostaje hrabrost i stavljanje općeg i državnog interesa ispred stranačkog, još nismo blizu tome, ali taj dan će doći”, ocijenio je Raguž i dodao da je i dalje ključno pitanje spriječavanje nametanja izborne volje i otklanjanje diskriminacije u izborima kroz nova rješenja.

Prema njegovom mišljenju, model provođenja odluke “Sejdić-Finci” pitanje je tehnike.

“Vrlo smo blizu rješenja, koje se može naći u iduća tri tjedna, ako se hoće. Ovo je i početak europeizacije Daytonskog sporazuma, što nije jednostavan proces. Otkloniti one eksperimente od Daytona do danas, kao što su nametanja izborne volje i formiranje vlasti koje ne odražava smisao same BiH”, rekao je Raguž.

Raguž ističe da HDZ-1990 time ne zagovara podjelu BiH, već da to znači borbu za načela i za europsku BiH.