Published On: Uto, lis 5th, 2021

Čović oštro iz Ljubljane: BiH u najvećoj političkoj krizi nakon Daytona

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na sastanku Europske pučke stranke (EPP) o zapadnom Balkanu, održanom u utorak u Ljubljani, istaknuo je kako je kriza kroz koju prolazi Bosna i Hercegovina najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine.

“Mnogo je neizvjesnosti u našem okruženju, koja se najizravnije prenosi na BiH kao vrlo ranjivo društvo nedovršene demokracije i neostvarene pravne države. Reforme koje smo obećali nismo proveli, a one usvojene kao ‘Mehanizam koordinacije’ u donošenju bitnih odluka, nisu zaživjele. Međusobno dogovorene sporazume ne poštujemo, što dodatno jača nepovjerenje između političkih predstavnika konstitutivnih naroda”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako je na razini BiH trenutno potpuno nefunkcionalna vlast.

“Imamo potpuno nefunkcionalnu vlast, kako zakonodavnu, tako i izvršnu i pravosudnu u kojoj se odvijaju krajnje netransparentni procesi. Kriza kroz koju prolazi BiH društvo je na vrhuncu i to ne smijemo podcijeniti. Ovo je najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine”, ocijenio je Čović.

Dodao je kako je posljednji sporazum potpisan uime SDA i HDZ-a BiH, a uz potporu međunarodne zajednice (EU, OSCE, OHR, SAD i BG), proveden za Grad Mostar kako bi bili organizirani izbori u ovom gradu.

“Drugi sporazum kojim se treba osigurati otklanjanje svih postojećih diskriminacija u izbornom sustavu BiH i provedba svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, kao i osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, izbjegava se provesti. Bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva nemamo uvjete za održavanje Općih izbora naredne 2022. godine, čime bi sadašnja kriza nefunkcioniranja vlasti eskalirala do nesagledivih razmjera”, istaknuo je Čović.

Po njegovim riječima, hrvatska strana spremna je ograničeno prilagoditi Ustav BiH, sukladno inicijativama međunarodne zajednice, kako bi zaživjele izmjene Izbornog zakona i kako bi se provele sve odluke Ustavnog suda BiH i međunarodnog suda.

“Kao predstavnici hrvatskoga naroda u BiH želimo očuvati euroatlanstke perspektive i našu domovinu BiH. To podrazumijeva očuvanje osnove funkcioniranja BiH, njene sastavnice, konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti. Kada jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike, gdje Ustav BiH prepoznaje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, nastaju ozbiljne pukotine u funkcioniranju vlasti. Takvu situaciju imamo upravo sada kada je brojniji bošnjački narod Hrvatima birao političke predstavnike na ključnim pozicijama vlasti”, poručio je.

Čović je dodao kako je potrebno žurno vratiti se razgovorima o otvorenim pitanjima funkcioniranja BiH, a osobito Federacije BiH, na načelima Washingtonskog te Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

“Neke političke opcije danas zagovaraju brisanje takozvanog etničkog predznaka, odnosno prefiksa u Ustavu BiH. To je vrlo opasno za očuvanje BiH i predstavlja radikalnu promjenu Ustava na novi Dayton 2 na potpuno novim načelima kojima se želi cjelovito promijeniti BiH društvo. Taj krajnje radikalan korak promjene Ustava za osjetljivo BiH društvo međunarodni pregovarači moraju izbjeći. Naglašavam, Bosna i Hercegovina će preživjeti isključivo kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici”, kazao je Čović.

Na kraju svog izlaganja prvi čovjek Hrvata u BiH istaknuo je kako u procesu izmjena Izbornog zakona BiH treba slijediti primjer Mostara, gdje je zaštićena pozicija konstitutivnih naroda i gdje su nakon 12 godina održani lokalni izbori.

 

guest
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kleme
Kleme
1 mjesec prije

ZASTO NITKO IZ ZAGREBA I MOSTARA NIJE UPUTIO PITANJE USA I EU ZBOG CEGA POSTOJI BALKANSKI CIPAR? GOSPODO OVDJE POSTOJI SAMO PRAVOSLAVNO-MUSLIMANSKA DRZAVA A MENI KRETENU NIJE JASNO ZASTO NITKO NIKADA OD HRVATSLIH PREDSTAVNIKA NIJE JAVNO REKAO U UN, VIJECU EUROPE ILI DRUGDJE ZASTO PRAVE NOVI CIPAR I KO ME JE TO U INTETESU??? NEKA POSKOK ODGOVORI AKO ZNA..

Jure
Jure
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Zasto nitko ne odgovori AMERICKOM VELEPOSLANIKU I AMBASADI kad oni kazu da se protive 3 ENTITETU, zasto je BIL KLINTON U DAJTONU NAPRAVIO NOVI CIPAR? Zasto postoji CIPAR i zasto to nitko nikad ne forsira 100 puta dnevno???

Miki
Miki
Odgovori   Jure
1 mjesec prije

Tako je. Da ne idemo dalje, npr do Kosova šta su tamo ameri uradili. Bombardovali 3 mjeseca suverenu zemlju dok se nije povukla sa svoje teritorije tj Kosova. A na muslimansko miniranje Daytona i normalnih demokratskih uslova, oni ćute.

Phoenix
Phoenix
Odgovori   Miki
1 mjesec prije

Znaci treba ih pod hitno bombardovati !

ŠOKAC
ŠOKAC
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Genocidna tvorevina RS JE ZAJEDNICKI SRPSKOHRVATSKI UDRUZENI ZLOČINAČKI pothvat u pokušaju uništenja Bosne i njene SH PODJELE PO LINIJI CVETKOVIC MAČEK PO DOGOVORU MILOSEVIC TUDJMAN u Karađorđevu 1991,sa ekspoziturama BOBAN KARADŽIĆ a koje su danas ČOVIĆ i DODIK…

Jure
Jure
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Pusi tovare. JEBEME SE ZA PRIJE DOGOVORE. STANJE JE ZASTO POSTOJI CIPAR NA BALKANU, A ZIVE 3 RAZLICITI NARODI. ZADTO JE KLINTON OD 3 NARODA NAPRAVIO CIPAR.

Miki
Miki
Odgovori   Jure
1 mjesec prije

Što vi muslimani ne poštujete ono što je dogovoreno u Mostaru? Jeli za to kriva “genocidna” ili vaše muslimanke tupe glave? Svjetska zajednica je kriva jer je vama muslimanima sve dozvolila.

Phoenix
Phoenix
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Jedino sto ih je sprijecilo da provedu dogovoreno i na sta nisu racunali je bila Armija Bosne i Hercegovine!
Sporazum iz Karadjordjeva je trebao glatko da se sprovede za nekoliko dana,al eto nije.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

i bit ce uvijek nekih hs dogovira dok ne prihvatite da postoje 3 Naroda u bih a ne samo vehabije

MejtefskoKrme
MejtefskoKrme
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

zaheban je taj islamistički zločinački pothvat fekAlije IZMETbegovića i muslimanskog bratstva! za sada je završio na 23%, a i to je previše! anadolija vas zove,…

Phoenix
Phoenix
Odgovori   MejtefskoKrme
1 mjesec prije

Majoriziraju sa 23 % , zamisli sta bi tek radili sa 93%

Dama
Dama
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Teleportiraj se u prošlost i ne vraćaj se

Miki
Miki
Odgovori   ŠOKAC
1 mjesec prije

Hajde ba čovječe se seri. Svojom tupošću uopšte ne shvataš da ste vi muslimani krivi za ovakvu situaciju u BiH.

Blanka
Blanka
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Zna, placen je da suti i doliva vodu na njihov mlin.

Miki
Miki
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Hrvati su prevareni. Herceg Bosna je ukinuta.

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Tolk’o ostro, evo se porezah na mob citajuc ovo 🙂
Bilo je kod druga Sekretara, predvodnika svih ‘rvacki’ kleptomana I ranije ostrih rijeci – jel bilo dovoljno ostro “necemo ulaziti u vlast na svim razinama”… I bi toliko ostro da adezej ostrog preCjednika formira vladu na drzavnoj razini, a ministri mu se ne pomjerise s mjesta u fbih od ostrine 🙂

Miris novca, to zanima ostrog Ali Babu, ostalo je samo predizborno trolanje ovaca

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Guknuo bi konjzul, al ne moze od brasna..

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Imamo potpuno nefunkcionalnu vlast, kako zakonodavnu, tako i izvršnu i pravosudnu u kojoj se odvijaju krajnje netransparentni procesi. Kriza kroz koju prolazi BiH društvo je na vrhuncu i to ne smijemo podcijeniti. Ovo je najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine”, ocijenio je Čović.”

Ovo kao da je izjavio neki oporbeni glasnogovornik, a ne netko koji 20 godina drma pravosudjem.

Anpak, tovaris Sekretar, tvoja stranka sodeluje v vladi, tvoja stranka že desetletja nadzoruje sodstvo in zdaj se čudi kot puran.

MejtefskoKrme
MejtefskoKrme
1 mjesec prije

ćirilićar čovke, je laprdao, blebetao, A DA NIJE SPOMENUO RIJEČ HRVATI! čovke bre, nisi više u sokolu da se ograđuješ od spomena te riječi i potpisuješ se ćirilicom. tvoje preser.nje kao da govori da su tzv. bih pogodile poplave ili kakav zemljotres, a ne protiv hrvata upereno ISLAMISTIČKO DIVLJAŠTVO selefističke sda i ostalih grooodžana.

Miki
Miki
Odgovori   MejtefskoKrme
1 mjesec prije

Mudro je govorio. Čekamo danas Dodika da govori. To će biti kajmak po pilavu.

MejtefskoKrme
MejtefskoKrme
1 mjesec prije

hebga, nije poslovođa ivan uspio na baušteli pa se prihvatio čovketovog repa…

Miki
Miki
1 mjesec prije

Tako je Čovke. Sve je tačno što si rekao.

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Ti bi sa svojom 100 Tisuca glasova da diktiras i blokiras sve procese u zemlji!

Blanka
Blanka
Odgovori   Phoenix
1 mjesec prije

Od tih 100k potpisa, barem pola su mu namakli odani glasacki odbori – povjerenstva, a od ostalih 59, bar 20 posto su partijski skojevci glasali za druge. Uhodana shema prenajdraze nam partije.

vecina
vecina
1 mjesec prije

kako je moguce da vase lude glavice ne mogu da shvate da BiH ima svoje granice kao i svaka druga drzava(u susjedstvu) i ima domicilno stanovnistvo koje je ujedno i velika vecina(kao u susjedstvu), tako da je poredak veoma jasan a kome nije on ima pravi problem i tezak zivot,vi bi da svaka sececionisticka sacica jada ima pravo uslovljavati i zanemarivati drzavu i vecinski narod u jednoj drzavi, to je prije svega bas bas ambiciozno a pored toga jako bezobrazno i pomisliti na to,nego obgrlite ovu zemlju ljubite je kao da je vasa(pored vasih tzv.maticnih zemalja),djelujte u njenom interesu, prestanite mastati o entitetima nestat ce prije ili kasnije, kao i te manjine kojima oni nesto znace,ostat ce BiH i ostat ce bosanci,bosnjani,bosnjaci bili oni islamske katolicke ili pravoslavne konfesije….

igi
igi
Odgovori   vecina
1 mjesec prije

ah da, velika večina moj kuhac…nego rekao vučić da će razgovarati s čovićem u beogradu kao predstavnikom hrvata iz HERCEG BOSNE