Published On: Ned, srp 3rd, 2016

ČOVIĆ: Ono što radimo plijeni pozornost Angele Merkel

“Investicije iz Njemačke u proteklom razdoblju nisu pratile izrazito veliku trgovinsku razmjenu između dvije zemlje” izjavio je član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Čović je posjetio i Njemačku burzu (DAX), gdje je od domaćina dobio tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada burze za taj dan. Čović je dobio na poklon i zaštitni znak frankfurtske burze, a to su simboli jačine i hrabrosti, bika i medvjeda, kao i bocu poznatog vina iz pokrajine Hessen. U čast posjeta Predsjedništva BiH na zgradi DAX-a danas je bila istaknuta zastava BiH.

U Wiesbadenu, glavnom gradu Hessena, Čović se sastao s najvišim predstavnicima vlade ove njemačke pokrajine, a potom u Frankfurtu sudjelovao na forumu „Gospodarski dan BiH“, čiji je službeni pokrovitelj. Glavni cilj Foruma bilo je intenziviranje gospodarskih odnosa između BiH i Njemačke kroz ukazivanje na potencijale u industriji, poljoprivredi, šumarstvu i turizmu, a koje predstavljaju izuzetne mogućnosti za potencijalna ulaganja.

“Uvjeren sam da ovi današnji razgovori otvaraju nove mogućnosti suradnje. Na Gospodarskom forumu smo predstavili BiH i mogućnosti gospodarske suradnje, ali i vidjeli gdje su trenutno zamke i problemi. Jasno je da je ono na čemu mi moramo raditi jednostavnost u komunikaciji i transparentnost u radu. Ovo je dobar iskorak, ali na tome ne smijemo stati “ istaknuo je Čović.

Sumirajući dvodnevni boravak u Njemačkoj, jučerašnje razgovore sve trojice članova Predsjedništva s njemačkim državnim vrhom, kao i njegove današnje aktivnosti u Frankfurtu i Wiesbadenu, Čović kaže kako je u pitanju vrlo koristan i sadržajan posjet.

“Mnogo važnih i prijateljskih poruka smo čuli, a posebno tu mislim na kancelarku Merkel koja je vrlo jasno kazala da ono što u zadnjih godinu dana radimo plijeni njenu pozornost na najpozitivniji način, ali i da nas iskušenja koja danas imamo ni na koji način ne smiju zaustaviti na našem euroatlantskom putu.

U tom smislu smo se vrlo jasno obvezali da ćemo do 18. srpnja stvoriti sve preduvjete da se na sastanku u Bratislavi donese pozitivna odluka o BiH, što je preznačajno. Ne smijemo pasti u zamku da zbog nekih drugih računa koje imamo za duži period  prolongiramo naš europski put. I ovako imamo mnogo onih koji ne vide nikakav sadržaj u proširenju EU” kazao je Čović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>