SARAJEVO – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je protekla godina u BiH u ekonomskom smislu bila izuzetno zahtjevna, te da lideri i predstavnici vlasti nisu pronašli rješenje za mnoga teška ekonomska i socijalna pitanja. “Ne možemo biti zadovoljni, jer ključnim pitanjima se u osnovi nismo ni bavili. Teška godina i nadam se […]

" />
Published On: Čet, sij 2nd, 2014

ČOVIĆ: Htjeli su eliminirati Hrvate iz političkog odlučivanja a napravili su ogromnu štetu za BiH

SARAJEVO – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je protekla godina u BiH u ekonomskom smislu bila izuzetno zahtjevna, te da lideri i predstavnici vlasti nisu pronašli rješenje za mnoga teška ekonomska i socijalna pitanja.

“Ne možemo biti zadovoljni, jer ključnim pitanjima se u osnovi nismo ni bavili. Teška godina i nadam se da ćemo imati mudrosti da izbjegnemo slične zamke u 2014. godini”, ističe Čović.

Lider HDZ-a BiH upozorava da nije postignuta nužna socijalna osjetljivost, upravo zbog onih koji su se najviše pozivali na nju i koji čak u strukturi i osnovi svog stranačkog djelovanja imaju socijalni element.

Prema njegovom mišljenju, nijedan parametar ne ukazuje da se na oblast ekonomije u 2014. godini može gledati sa optimizmom, odnosno sa uvjerenjem da će biti bolja od 2013.

On smatra da je u Federaciji BiH propuštena šansa da se zajedničkim koordiniranim radom legitimnih predstavnika parlamentarnih struktura, koje su na proteklim izborima dobile podršku naroda, pokuša uhvatiti u koštac s nekim problemima.

Kad je riječ o političkoj sferi, lider HDZ-a BiH smatra da je u prošloj godini puno toga ostalo u sjeni nadmudrivanja, te pitanja ko je pozicija, a ko opozicija, posebno kada je riječ o Federaciji BiH.

“Kad se krene od županija, entiteta do nivoa BiH ne zna se koje su stranke u vlasti. U Predsjedništvu BiH sjede predstavnici jednih stranaka, u Vijeću ministara BiH drugih, Vladi Federacije BiH trećih, u županijama četvrtih… Stvorena je slika da je obezvrijeđen izborni proces”, kaže Čović.

Prema njegovom mišljenju, najlošije od svega je činjenica da je “javnosti ogađena politika i riječ – ‘političar’, što nije dobro, jer se ne smije gledati na to generalno”.

“Svako treba odgovarati za ono što radi, a cilj je bio obrnut – da se sve stavi u istu baru, a onda su svi isti. Morali bi se i mi u politici potruditi da stvorimo malo drugačiji ambijent”, rekao je Čović.

On naglašava da je dogovoreno da se odmah iza Nove godine pokuša napraviti korektan plan i na nivou BiH i na nivou Federacije BiH o tome šta uraditi u narednih osam ili devet mjeseci da se cijela 2014. ne pretvori u izbornu godinu, ako je to, kako kaže, uopšte moguće napraviti u ovom političkom košmaru.

“Kako stvari stoje, bojim se da će to biti stvarno teško uraditi, jer mnogi su signali da se krenulo u predizbornou kampanju. Moglo bi biti porazno da cijelu 2014. godinu provedemo u izbornom ambijentu što bi značilo međusobna podmetanja, optužbe, prozivanja. Tad će doći do izražaja sve što je loše u BiH, mediji koji su u rukama pojedinih osoba ili stranaka”, ističe Čović.

Prema njegovim riječima, mudri političari bi početkom godine trebali napraviti ambijent da se, kada budu okončani izbori, može odmah početi sa radom.

“Treba učiniti sve da se prvi ili deseti dan nakon izbora može reći da imamo vlast i da idemo raditi, a ne da nam se dogodi da opet imamo godinu dana nadmudrivanja kako formirati vlast. Iskustva iz 2013. godine najbolje pokazuju gdje su te prepreke”, ističe Čović.

On je uvjeren da će opći izbori sigurno biti održani u listopadu 2014. godine, iako neki spekuliraju da tobože netko ne želi izbore. “Svi mi želimo izbore, a HDZ BiH apsolutno, jer ne može biti zadovoljan ako nemamo člana Predsjedništva BiH i svoje predstavnike u vlasti Federaciji BiH”, naglašava Čović.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH je za naredne izbore postavio sebi cilj osvajanje dvotrećinske većine unutar hrvatskog naroda.

“Već danas vidimo da je to ostvarivo. HDZ BiH duboko vjeruje da će uvjerljivo dobiti izbore unutar hrvatskog korpusa”, ističe Čović.

On ističe da su svi koji su htjeli eliminirati legalnu i legitimnu volju Hrvata na prošlim izborima napravili ogromnu štetu BiH.

“Oni će danas pokušati da na sto načina operu svoje ruke, ali svi koji su u ime Hrvata željeli dovesti hrvatskog člana Predsjedništva BiH u dva izborna ciklusa, koji su u ime Hrvata željeli implementirati izvršnu vlast rušili su Federaciju BiH i BiH i ne mogu izbjeći svoju odgovornost. Bio bih sretan ako bi to bio primjer za naredne izbore da se više nitko ne pokušava igrati sa građanima BiH”, poručio je Čović.

SRNA