Published On: Mon, Aug 7th, 2017

Čović: Oni koji BiH žele kao državu jednog naroda mene će imati za protivnika

SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da čini sve da BiH profunkcionira  kao normalna zemlja, a to znači europska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda biti ravnopravna.

“Jasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, pojedinca ili jedne politike, mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili”, rekao je Čović za “Glas Srpske”.

On kaže da je u BiH neophodno vratiti koliko-toliko međusobno povjerenje koje je “podobro uzdrmano”, kako između nivoa BiH i entiteta, tako i unutar Federacije BiH.

“Mehanizam koordinacije mora početi funkcionirati i ne može se više izbjegavati njegova primjena kod stvari u kojima se mora poštovati ustavna struktura zemlje.

Plašim se da neki misle da je dovoljno da smo donijeli ovaj mehanizam, a da mogu da rade po starom”, kaže Čović.  On smatra da je reformski put nezaustavljiv, iako neki žele da ga zaustave.

“Problem odnosa u Sarajevu jeste sukob ljevice i desnice na bošnjačkoj političkoj sceni, pa i odnose na relaciji pojedinaca i čitavih struktura SBB-a i SDA žele prenijeti na nivo BiH. Zato se uvijek traži krivac negdje izvan tog prostora, pa sam ja povremeno krivac, povremeno predsjednik Srpske Milorad Dodik, povremeno lider SBB-a Fahrudin Radončić”, naveo je Čović.

Govoreći o situaciji u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Čović je naveo da su u ovoj agenciji evidentni unutrašnji problemi i da bi morala do kraja biti demokratizirana i da djeluje u skladu sa zakonom, a ne da odgovara željama pojedinaca, jedne stranke ili naroda, kao što se već duže vrijeme sistemski i parasistemski pokušava nametnuti.  Komentirajući odluku Predsjedništva BiH da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti BiH, Čović je izrazio nadu da bi Vučić u BiH mogao biti u narednih 20 dana.