Published On: Pet, ožu. 23rd, 2018
#3rd | By Desk

Čović: Oko legitimnog predstavljanja nema pregovora, sve drugo je podložno kompromisu

Presuda Ustavnoga suda je jasna i nedvosmislena. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i to je to. Jasno je tko su konstitutivni narodi. Tu se nema što tumačiti, nego se treba naći rješenje. Sasvim je drugo pitanje sviđa li se nekomu ta presuda ili ne, kazao je.

Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama je nešto oko čega HDZ BiH ne može pregovarati, rekao je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, Čović je izjavio kako se može razgovarati o modelima provedbe presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, poput toga po kojem će se modelu birati izaslanici u Dom naroda, ali je nužno da se zadovolji načelo legitimnog predstavljanja.

„To je osnova svega. Sasvim je svejedno kako će se birati dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH, ali je nužno da Hrvati izaberu svoga predstavnika. To vrijedi i za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH. O tomu ne možemo pregovarati“, rekao je Čović.

U Bošnjaka nema ni ljevice ni desnice

Osvrnuo se i na sastanak koji je danas održan u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu na kojem su bili nazočni Nermin Nikšić, Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

„Evidentno netko ima potrebu da na različite načine zove sugovornike i razgovara o pojedinim temama. Zanimljiva je struktura stranaka koja je tamo bila. To ide u prilog onom što odavno govorim kad je politička scena u Sarajevu u pitanju: sasvim je svejedno tko je lijevo a tko desno, jer svi nastupaju s identične pozicije. To je možda i dobro. Ako su na taj način razgovarali u Veleposlanicom SAD-a, ja nemam ništa protiv“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH te dodao kako je prije nekoliko dana i sam razgovarao s veleposlanicom Cormac.

„Za nekoliko ćemo dana u BiH imati i predstavnike State Departmenta pa ćemo opet razgovarati. Naš stav je oko toga jasan: do kraja provesti presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić. Legitimno predstavljanje na svim razinama je nešto oko čega ne možemo pregovarati“, istaknuo je te dodao kako je Ustavni sud BiH na to jasno ukazao.

„Vremena i dalje imamo dovoljno. Ne podcijenimo svu pomoć ovih iz vana, no mi ćemo to ipak sami morati usvojiti u Parlamentu BiH. Svi dogovori su dobrodošli“, izjavio je.

Čović je rekao i kako se nema što tumačiti presude Ustavnoga suda, nego ih treba provoditi.

„Presuda Ustavnoga suda je jasna i nedvosmislena. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i to je to. Jasno je tko su konstitutivni narodi. Tu se nema što tumačiti, nego se treba naći rješenje. Sasvim je drugo pitanje sviđa li se nekomu ta presuda ili ne“, kazao je.

Bošnjački interes zadržati status quo

Govoreći o tomu tko su partneri stranaka HNS-a na bošnjačkoj političkoj sceni, Čović je rekao kako mu ne pada na pamet uređivati odnose na bošnjačkoj političkoj sceni.

„Ne brinem oko toga tko će biti parlamentarna većina. Svo to političko šarenilo u Sarajevu ima zajednički interes kad su Hrvati u pitanju, sve njihove razlike će nestati kad dođe na dnevni red rješavanje ovih pitanja“, izjavio je.

Također, Čović je jasno rekao kako sve bošnjačke stranke žele zadržati status quo te birati Hrvatima predstavnike u domove naroda i u Predsjedništvo BiH.

„To se više ni ne krije, nego se o tom glasno govori. Čak se koriste riječi koje nisu primjerene. No to je naša realnost i tu HDZ nema problema. Bitno da u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kad ovo dođe na dnevni red mi kažemo svoj stav o bilo kojem rješenju. Mi smo spremni za veliki kompromis. Prihvatiti ćemo svako rješenje koje zadovoljava načela legitimnog predstavljanja. Nepopravljivi sam optimist i vjerujem da će se do rješenja doći, iako većina ljudi oko mene to ne vjeruje. Mi smo spremni i za jedno i za drugo“, izjavio je Čović.

 

OHR ne treba nametati rješenja

Istaknuo je i kako su prijedlozi Valentina Inzka, kao visokoga predstavnika dobrodošli, ali i kako OHR nema što raditi u konačnom donošenju rješenja.

„Kad bi OHR i nametnuo neko rješenje, to bi bio ogroman korak unatrag jer bismo svoj euroatlantski put vratili na početak. Ne možete ići tim putem a niste u stanju sami donositi odluke, nego potvrđujete svoj status poluprotektorata. Vjerujem da Inzko želi dati svoj doprinos da se dođe do rješenje. No, obzirom da su upravo rješenja OHR-a poništena odlukama Ustavnoga suda, to bi bilo vrlo nepraktično. Isto je i s Mostarom“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH

 

Talovi HDZ-a 1990 i SDA

Osvrnuo se i na nezadovoljstvo HDZ-a 1990 najavom kreiranja zajedničkih izbornih lista Hrvatskog narodnog sabora.

„Nemamo problema s napadima HDZ-a 1990 koji su upućeni meni. Na zadnjoj sjednici HNS-a koju smo ovdje održali imali smo dosta jedinstven stav svih stranaka, a na sjednici u Vitezu nisu bili prisutni predstavnici HDZ-a 1990. Mi smo imali jedinstven stav da kreiramo zajedničke izborne liste. Nakon toga smo u medijima  imali očitovanje HDZ-a 1990 o tomu. Ja taj stav uvažavam. Navikli smo na njihove turbulencije. Kad nešto i predsjednik te stranke ispregovara s nama, onda dio te stranke napiše neka priopćenja. Dobio sam puno priopćenja s kantonalne razine HDZ-a 1990 u Sarajevu, pa im predsjednike tamošnje organizacije pređe u SDA. Ne znam kad će im drugi ići negdje. Njima su otvorena vrata, i na sljedećoj ćemo sjednici Predsjedništva HNS-a sve to definirati“, rekao je Čović te dodao kako svatko ima pravo procjenjivati.

„Tako je HDZ 1990 i na zadnjim izborima pravila neke kalkulacije s SDA i završili su kako su završili. Ja ih pozivam da o svemu još jednom razmisle i da oni ovdje u HNS-u imaju svoje mjesto. Snaga HNS-a će se i praktično pokazati na ovim izborima“, rekao je Čović.

 

Priprema za izbore

Inače, Predsjedništvo HDZ-a BiH raspravljalo je o izborima u BiH. Danas su, kako je rekao Čović, usvojili ključne dokumente, definirali izborna tijela i izvršni izborni stožer i razgovarali o svemu onom što bi trebali raditi.

„Iste teme su i na sjednici Središnjeg odbora. Nakon rasprave ćemo usvojiti osnove strategije HDZ-a BiH vezane za izbore 2018. godine. To će biti osnova da u naredna dva mjeseca dobijemo strategiju i programe koje ćemo imati ispred sebe. Sve ono što smo sebi stavili u plan kao stranka moći ćemo realizirati s ciljem da odgovorimo na iskušenja koja imamo u BiH“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

 

Dnevnik.ba