Published On: Sub, ruj 2nd, 2017

ČOVIĆ: Održat ćemo se kao konstitutivni narod zahvaljujući pomoći Hrvatske

Predsjedatelj Predsjedništva BiH  Čović za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s kojim danas posjećuje Žepče, Tuzlu i Orašje, je kazao kako je pravi prijatelj BiH koji donosi ohrabrenje da ta zemlja nastavi euro-atlanstski put, javlja Hina.

“Sve drugo je u funkciji  potencijalnih izbora koji će biti za godinu dana i na to se ne treba osvrtati. Sve institucije u BiH moraju imati zajednička stajališta i na taj način gledamo i na projekt Pelješkog mosta”, kazao je Čović. Upozorio je i kako bi Hrvati u BiH teško uspjeli očuvati svoju brojnost bez razumijevanja Hrvatske za njihove probleme.

“Mi smo danas na postocima i brojkama koje jamče da ćemo se održati kao konstitutivni narod”, kazao je Čović dodajući kako toga zasigurno ne bi bilo bez potpore iz Hrvatske.  Plenković se u Žepču susreo s lokalnim dužnosnicima i prestavnicima hrvatskih obrazovnih i kulturnih institucija koje tamo djeluju s ciljem afirmiranja razvojnih projekata koje sufinancira hrvatska vlada.

Hrvatski je premijer razgovarao s Matom Zovkom, dugogodišnjim načelnikom iz reda HDZ BiH te njegovim suradnicima a nakon toga je posjetio i Katolički školski centar “Don Bosco”.

Plenković je istaknuo kako je potpora toj općini ujedno potpora modelu uspješnog razvitka i suživota te je najavio dalju potporu gospodarskim projektima koji se tamo provode