Published On: Thu, Nov 20th, 2014

Čović odgovorio DF-u: Državna vlast nakon federalne

Formiranje Vijeća ministara BiH prije formiranja vlasti na nižim razinama je ”nemoguća misija”, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirajući izjave dužnosnika DF-a koji traže da se najprije uspostavi državna vlast. Čović je rekao kako se izvršna vlast ne može napraviti bez cjeline zakonodavne vlasti.

Paralelni procesi

– Kako bismo napravili zakonodavnu vlast treba nam Dom naroda BiH, kojeg nema bez federalnog Doma naroda. Razumijem i kolege kojima se žuri u Vijeće ministara, pretpostavljam zato što nisu u državnoj vlasti. Ali te iste kolege moraju razmjeti da mi nismo u vlasti na razini entiteta koji također u tehničkom mandatu svaki dan nešto kadrovira, razrješuje, imenuje, postavlja, rekao je Čović za TV1.

Naravno da nam je strateški cilj, dodao je, što prije napraviti vlast na razini Federacije.

-Pretpostavimo da je to interes i drugih kolega i da ćemo otprilike istom dinamikom pratiti. Ne vidim razloga da se neke stvari ne rade paralelno, izjavio je Čović te istaknuo kako je u dosadašnjim pregovorima sa SDA i DF-om stekao dojam da se ide s formiranjem vlasti od župnija, preko entiteta do državne razine. To je, veli, i logika Izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a BiH podsjeća kako zakonodavnu vlast čine domovi naroda koji se kreiraju od županija preko entiteta.

-Uvjeren sam kako ovo što radimo ovih dana ide po planu . Mislim kako bismo u županijama većinu stvari mogli utvrditi do kraja tjedna, i to u smislu kreiranja skupštinskih većina, rukovodstva skupština i prijedloga mandatara, a u pojednim županijama svakako i predstavnike za Dom naroda Parlamenta FBiH, rekao je Čović.

Izjavio je i kako je već najavljeno da se Zastupnički dom FBiH konstituira 2. prosinca, a potrebno je fomrirati i Dom naroda kako bi se mogao imenovati predsjednik Federacije BiH, koji, pak, imenuje mandatara za sastav Vlade FBiH.

Čović je izjavio kako se već zna tko će predložiti predsjednika FBiH a tko mandatara Vlade FBIH.

-Nužno je što prije doći do Doma naroda FBiH i to je naš imperativ. Ako to uspijemo napraviti u prvih desetak dana prosinca, a vidim najavu kako bi vjerovatno 9. prosinca mogla biti konstituirajuća skupština Zastupničkog doma Parlamenta BiH, za to vrijeme bi se pripremio Dom naroda FBiH i istog dana bi se moglo ići i s mandatarom za Vijeće ministara BiH, kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

 

Genjac: Nema čekanja

Istovremeno, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je kako ne vjeruje da će itko od onih koji su potpisali sporazume sa SDA raditi protiv tih sporazuma.

-Prvo što smo dogovorili je da nema nikakvog uvjetovanja i blokiranja procesa uspostave vlasti i to neće raditi nitko od onih koji su potpisali i jedan i drugi dokument, kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ako se ima u vidu da zakon predviđa da se moraju prvo konstituirati župnaijske skupštine i riješiti Dom naroda Federacije koji je pretpostavka za Dom naroda BiH, a bez Doma naroda FBiH nema predsjednika Federacije BiH i premijera i Vlade Federacije, onda bi situacija bila sljedeća: županije rade svoj posao u skladu sa zakonom i rokovima, biraju delegate i teče proces za federalnu vlast. Kad se oformi Dom naroda Parlamenta FBiH onda je to pretpostavka za Vladu Federacije.

-Što se tiče Vijeća ministara BiH, dvije pretpostavke su potrebne: Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom Parlamenta BiH. Predsjedništvo je konstituirano, Zastupnički dom se može vrlo brzo konstituirati, jer nema nikakvih prepreka. Dogovorili smo kako nema čekanja ili uvjetovanja jedne razine drugom. Pretpostavljam kako će se brzo konstituirati Zastupnički dom BiH,  a Predsjedništvo može dati mandatara za Vijeće ministara BiH, rekao je Genjac.

Izjavio je kako će proces u županijama vjerovatno ići brže od Federacije, jer „složenija je procedura za Vladu Federacije“. Što se tiče vlade entiteta RS, Genjac kaže da je tu situacija neizvjesnija.

-Nejasno je još oko tih koalicija, a bit će jasnije za nekoliko dana na konstituirajućoj sjednici. Vijeće ministara BiH ne treba niti može blokirati na način da se čeka uspostava entitetskih vlada. Nema čekanja drugih razina, nema uvjetovanja drugim razinama,  kazao je Genjac.

Podsjećamo, dužnosnici DF-a su više puta bili izjavili kako će se Vijeće ministara formirati bez obzira na uspostavi vlasti u entitetima i županijama.

R.I. / Dnevnik.ba

 

Vezana vijest