Published On: Pon, stu 27th, 2017
#3rd |

Čović: Očekujem oslobađajuću presudu u slučaju ‘Prlić i ostali’

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru kako očekuje oslobađajuću presudu u predmetu “Prlić i ostali”.

– Oni su već platili jednu izuzetnu cijenu od 13 i pol godina od kada su vezani za Haški tribunal – izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, koja je održana u ponedjeljak u Mostaru, a trenutno je u tijeku i sjednica Predsjedništva HNS-a BiH. Prema Čovićevim riječima, pravomoćna presuda koja se iščekuje u srijedu, 29. studenoga, ne bi smjela imati pretjeran utjecaj na aktualnu političku situaciju u BiH.

– Međutim, ne bismo licitirali oko same presude i vjerujemo da bilo kakva presuda, kao i sve prethodne, evidentno nisu doprinijele pomirenju unutar BiH – kazao je Čović, naglasivši da bez obzira na to kakva presuda bude ne može utjecati na politički ambijent u državi. Ustvrdio je kako pravomoćna presuda neće imati utjecaj na poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Čović je ocijenio kako su presude haškog suda političke i da tim presudama Haag nije riješio ključno pitanje, a to pitanje je “kako se definirati prema prošlosti i prema samom ratu kao događaju i učiniti iskorak prema pomirenju”.

Kazao je i to kako je Republika Hrvatska dala doprinos da BiH bude u međunarodno priznatim granicama kao takva pa i samom činjenicom koliko je zbrinula žitelja BiH i kakav je odnos imala upravo prema svakom bez obzira na vjeru, naciju i ispovijest. – Svjesni smo da je u užasnom ratu bilo zločina na svakom dijelu BiH i da je to nešto što ne možemo ni na koji način i bilo kojom presudom relativizirati. Svaki zločin mora biti adekvatno prepoznat, svaka žrtva na takav način mora imati poštovanje bez obzira tko je zločinac, tko je naredbodavac ili izvršitelj nekog zločina – poručio je Čović.

Na pitanje očekuje li nakon presude sukob između Bošnjaka i Hrvata, Čović je istaknuo kako ne vjeruje da će doći do toga, ali da će biti pojedinaca koji će na nekom sportskom događaju “praviti situaciju”.

– Hrvatski i bošnjački narod su opredijeljeni da žive jedni uz druge zajedno, da grade svoju budućnost ovdje i svima onima koji huškaju imam običaj reći “tko priželjkuje rat nek’ mu bude u kući”, ali mi moramo učiniti sve kako bi stvorili organizam koji može funkcionirati – kazao je Čović.

Na upit da prokomentira presudu generalu Ratku Mladiću, Čović je odgovorio kako prvostupanjske presude nikada nije komentirao pa neće ni sada. Inače, sjednica Predsjedništva HNS-a BiH je u tijeku a na njoj se raspravlja o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i u okruženju, u svjetlu presuda Haškog suda.

Večernji.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x