Published On: Pet, ožu 25th, 2022

ČOVIĆ O “STRATEŠKOM KOMPASU”: Postoji šansa da imamo opće izbore po novom Izbornom zakonu

Uspjeli smo realizirati Strateški kompas za BiH zajedno s našim partnerima u Europskom vijeću. Taj Strateški kompas za BiH vrlo jasno definira poziciju tri konstitutivna naroda u BiH. Hvala Plenkoviću, Vladi RH i diplomaciji jer je dao šansu BiH da ponovno funkcionira kao normalna država, da imamo opće izbore koje ćemo organizirati po novom Izbornom zakonu i po najvišim demokratskim standardima, rekao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, nakon sjednice predsjedništva te stranke u Mostaru, javlja reporter Hvarskog Medijskog Servisa.

On naglašava da je vrlo važno da je u zaključcima Europskog vijeća jasno navedena europska perspektiva BiH te da je zbog toga bitno da je jučer na Domu naroda Parlamenta BiH jednoglasno podržan zahtjev a dodjeljivanjem BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Lideri u BiH trebaju pokazati snažnu privrženost za brzo okončanje ustavnih i izbornih reformi s obzirom na to da su one vitalne za funkcionalnost i punu stabilnost zemlje kao i za potporu svim ostalim prioritetnim reformama koji su spomenuti u Mišljenju EK za stjecanje kandidatskog statusa”, citirao je Čović zaključak Europskog vijeća.

“Poslali su nam vrlo jasnu poruku da je EU spremna nastaviti angažman na najvišoj razini u smjeru kako bi se svi zaključci realizirali. Praktično to znači da je ostavljena mogućnost da se održi još jedan krug sastanaka lidera političkih stranaka”, kazao je Čović.

Foto FENA/Mario Obrdalj

On je posebno naglasio važnost zalaganja predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, te ostalih čelnika Europske pučke stranke kako bi se konstitutivnim narodima i svim građanima dadne prilika da se u punoj funkcionalnosti i stabilnosti odnosa može organizirati izborna kampanja i provesti izbori u izmijenjenom okviru, tako Izbornog zakona kako i ograničenih izmjena Ustava.

Čović je izrazio žaljenje što pregovarački proces oko reforme Izbornog zakona nisu okončane u nedjelju.

Dao je i podršku politikama Europske unije oko ruske agresije na Ukrajinu te osudio pokušaje ubiranja sitnih političkih poena na patnji ukrajinskog naroda (misleći na inicijativu izaslanika Denisa Bećirovića iz SDP-a,op. hms).

Dodao je da se više nikada ne bi smjelo dogoditi da se iz sarajevskih krugova provodi lagana predizborna kampanja na patnji ukrajinskog narod .

“Jasno smo kazali što mislimo o ratu u Ukrajini, pa kada je u pitanju i agresija te sankcije kada je u pitanju Rusija. Tu nema nikakvih dilema”, rekao je Čović te ponovio da jasno podržava sve politike EU kada je u pitanju odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Ponovno se osvrnu na zahtjev za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU kazavši da je time prihvaćen ubrza rad na svih 14 prioriteta iz mišljenja EK što podrazumijeva i izmjenu Izbornog zakonodavstva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nalazi li se iza njegovih leđa ukrajinska zastava zbog toga što ga se u Sarajevskoj javnosti ponovno etiketira kao ‘ruskog čovjka’, Čović je kazao da se na mnogo mjesta u BiH u zadnjih mjesec dana mogla vidjeti ukrajinska zastava.

Ponovio je da se HDZ BiH jasno odredio oko ruske agresije na Ukrajinu te stradanja i patnje ljudi.

“Evidentno to nekima nije dovoljno pa su ovih dana našli moju sliku s finala Svjetskog prvenstva u nogometu i ja sam bio sretan da je Hrvatska bila u finalu, gdje je bilo 6 ili 7 državnika, gdje smo se stalno nadopunjavali na tim slikama. Stalno netko ističe sliku s jednom osobom (misli na njegovu fotografiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u društvu tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, op. hms)”, kazao je Čović.

Osvrćući se ponovno na Strateški kompas EU u kojem je navedena podrška jednakopravnosti svih konstitutivnih narod i građana u BIH, Čović je kazao da taku stvar za Bosnu i Hercegovinu nije napravio nitko u zadnjih 20 godina, poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

On dodaje da Plenković to nije radio samo za Hrvate nego za cijelu BiH.

“To je nešto što hrvatska diplomacija danas uspijeva unatoč problemima koji zamagljuju čitav naš prostor. Uspio je nametnuti ovu temu bez obzira na okupljanje svjetskih čelnika prije svega zbog ukrajinske krize. S te stane hvala Plenkoviću, Vladi RH i diplomaciji jer je dao šansu BiH da ponovno funkcionira kao normalna država, da imamo opće izbore koje ćemo organizirati po novom Izbornom zakonu i po najvišim demokratskim standardima”, kazao je Plenković./B. G./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Čovke , mislim da si odsviro svoje i najbolje bi bilo da odeš, onda se možda nekako i dogovorimo sa mošnjama, dok si ti tu nikad , kakav kompas strateški kad su sve ambasade već rekle da izbori se moraju održati u oktobru.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

E nek su ambasade rekle da se moraju odrzati. Dok god nam ambasade kroje drzavu i govore sta moramo a sta ne moramo nikad srece necemo imati.

Kiseljak
Kiseljak
4 mjeseci prije

Ha ha mehkočunaš.juce zglajzo podrzavši Rusiju a danas se dotični okitio zastavama I Ukrajinsku stavio a ja lešinara.

Šaćir soros
Šaćir soros
4 mjeseci prije

O kakvom kompasu ovaj priča…on je izgubio kompas…

Kiseljak
Kiseljak
4 mjeseci prije

O kakvom kompasu govori ovaj mehkočunaš.Vidi da ga EU i SAD ne fermaju za izbore da se odgode pa sad se mehkočunaš vadi.

Gradjanski ekstremizam
Gradjanski ekstremizam
4 mjeseci prije

Jel na hrvatskom strateški ili strategijski? Legitimno pitanje!