Published On: Pon, svi 24th, 2021

ČOVIĆ: O ravnopravnosti Hrvata nema pregovora. Provesti što traži Ustavni sud

Dragan Čović smatra kako se presude Ustavnog tako i Europskog suda za ljudska prava mogu provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

On je kazao kako će se o tome pregovarati kroz interresornu radnu skupinu, te dodao:

”Ono o čemu nema pregovora je ravnopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda u BiH, i osiguranje, kroz izmjene izbornog zakonodavstva, legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

Čović je podsjetio kako se sve ostale institucije zakonodavne i predstavničke vlasti u BiH biraju prema građanskom konceptu jedan čovjek- jedan glas od općinskih i gradskih vijeća, preko županijskih parlamenata, zastupničkih domova entitetskih parlamenata do Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Jedine dvije institucije u kojima treba osigurati izbor legitimnih predstavnika, ne građana već konstitutivnih naroda, a konstitutivnost je temeljno, nadkrovljujuće načelo Ustava je Predsjedništvo i domovi naroda. E o tome se ne može pregovarati, već treba provesti ono što traži Ustavni sud BiH”, kazao je Čović.

On je kazao kako se presude kako Ustavnog tako i Europskog suda za ljudska prava mogu provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH. – Koje u procesu preustroja BiH mogu sutra biti i dvije federalne jednice, dodao je lider HDZ BiH i HNS BiH, na 5. Saboru HZ HB.

Osim Čovića na Saboru su govorili i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH akademik Mladen Bevanda, veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i generalni vikar Mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>