Published On: Uto, ožu 4th, 2014

ČOVIĆ O PUSIĆKINOJ INICIJATIVI: Nesređenoj državi Europska Unija neće lako otvoriti vrata

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozdravio je u ponedjeljak inicijativu hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić da potakne Europsku uniju kako bi prema Bosni i Hercegovini modelirala posebni pristup približavanja, ali je i izrazio sumnju da će potpuno nesređenu zemlju Unija pustiti u svoju obitelj.

 

Čović je u izjavi za medije u stanci sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH istaknuo kako bi za BiH bilo poticajno da EU ne uvjetuje pitanja za koja trenutačno nije moguće postići politički dogovor kao što je provedba presude Suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić – Finci’. 
“To je do jučer bilo nezamislivo.

Postavljali su nam se različiti uvjeti, a sad se spominje kako bismo mogli dobiti poseban status priključenja. Nisam siguran da je to tek tako jednostavno moguće učiniti iako to svim srcem priželjkujem”, rekao je Čović. Pri tome je naveo kako BiH nije u brojnim segmentima spremna biti dijelom Europske unije. 
“Ne trebamo misliti da će nam netko otvoriti svoja vrata da ovakvi nesređeni uđemo u tako veliku obitelj”, dodao je čelnik HDZ-a BiH. 
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je Europskoj komisiji svoj prijedlog rješenja kojim bi se BiH dodijelio posebni status u otvaranju pregovora za članstvo tijekom kojega bi se rješavala i pitanja oko reforme Ustava i izbornog sustava. 
 Predsjednik HDZ-a BiH pri tome je ocijenio i kako je trenutačna sigurnosno-politička situacija u zemlji zabrinjavajuća tvrdeći da su zakazale brojne agencije za očuvanje reda u eskalaciji nedavnog nasilja te da nije utvrđeno koje su institucije zakazale.

Nema promjene

-U odnosu na prethodnih mjesec dana, neke se stvari danas čine drugačijima, ali u osnovi smo pokazali u kolikoj mjeri ne funkcioniraju sustavi koji bi morali jamčiti sigurnost svakog građanina BiH i bilo čije imovine. Pa vidite koliko je potrebno vremena samo da dobijemo odgovarajuća izvješća o događajima od 7. veljače, te koliko različitih pogleda iz različitih sigurnosnih agencija imamo o nedavnim događanjima, izjavio je Čović. Objasnio je da se na Predsjedništvu stranke razgovaralo i o problemima branitelja te je ustvrdio da ministar Helez nastavlja svojim nezakonitim potezima raditi protiv interesa hrvatskih branitelja.