Published On: Mon, Apr 9th, 2018

ČOVIĆ O IZBORNOM ZAKONU: Sve je u rukama bošnjačkih stranaka i političkog Sarajeva

Kada je riječ o promjeni Izbornog zakona u BiH, Čović kaže da je “sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranaka” i dodaje da je ostalo vrlo malo vremena – 30 dana kada će Središnje izborno povjerenstvo proglasiti izbore, za početak, za prvu nedjelju u desetom mjesecu ove godine.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i domaćin političkog i ekonomskog sajma u Mostaru Dragan Čović rekao je da će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati gospodarsku saradnju.

Čović je rekao za RTS da pitanje granica Srbije i BiH postaje strateško pitanje BiH i treba ga okončati, jer bi uveliko pomoglo i BiH, a i Srbiji.

“Razgovarat će se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rješavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati gospodarsku suradnju. Tržišna razmjena se može evidentno dignuti u oba smjera”, rekao je Čović.

On vjeruje da na političkom planu postoji nužnost kontinuiteta razgovora članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Srbije, kao i na razini Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, javlja Srna, prenosi Dnevnik.ba.

Zahvalan Vučiću

Čović je naveo da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

“Velika zahvalnost Vučiću koji je prošle godine prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih sajamskih manifestacija općeg tipa u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje sudjeluju”, rekao je Čović.

On je dodao da su očekivanja visoka, a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja.

“Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera”, istakao je Čović.

Bez kolega u Mostaru

On je rekao da članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović neće biti na sajmu u Mostaru.

Napominjući da su oba člana Predsjedništva pozvana na otvaranje sajma u utorak, te da je Ivanić van zemlje, Čović je naveo da nije inzistirao da Izetbegović dođe, da ne bi bilo asimetrije u organizaciji.

“Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih susjeda, što je praksa sajma”, rekao je Čović, navodeći da će biti prisutni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Hrvatske (Andrej Plenković), a specijalni gost je premijer Bugarske (Bojko Borisov) kao zemlje koja predsjedava EU.

Izborni zakon u rukama političkog Sarajeva

Kada je riječ o promjeni Izbornog zakona u BiH, Čović kaže da je “sve u rukama političkog Sarajeva i bošnjačkih stranaka” i dodaje da je ostalo vrlo malo vremena – 30 dana kada će Središnje izborno povjerensto proglasiti izbore, za početak, za prvu nedjelju u desetom mjesecu ove godine.

“To znači da ako želimo imati politički odnos i odgovornost prema ovom problemu onda ćemo to i riješiti”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, “bošnjačke stranke okupljene zajedno sa SAD i šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom izgradili su jedno stajalište da je ovo šansa za mnogo snažniju promjenu odnosa”.

“Kada je Dayton u pitanju, to je veliki otklon Daytona. To nije želja da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju naroda, to je potreba koje se javlja već duže vrijeme u Sarajevu, da se od BiH gradi građanska država”, rekao je Čović.

Bošnjačka Federacija neostvariva

On kaže da bi prvi korak bio Federacija gdje bi postala dominantno bošnjačka, a onda imaju i dalje planove, što je neostvarivo, što se njega tiče.

“Vjerujem da s te strane jedino rješenje koje mi možemo tražiti je isključivo izmjena Izbornog zakona oko tri pitanja, a sva su vezana za odluku Ustavnog suda i u prošlogodišnjoj i u onoj prije deset godina”, kaže Čović.

On je istaknuo da se članovi Predsjedništva BiH moraju birati na principu da jedan narod drugom ne bira predstavnike.

“To je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, to mora biti u klubu naroda, kod Hrvata, kod Bošnjaka, kod Srba, nikako mogućnost da nam Bošnjaci kao brojni narod biraju klubove i u klubu Srba i u klubu Hrvata, ali isto tako i grad Mostar”, rekao je Čović.