Published On: Sri, lis 7th, 2015

ČOVIĆ: Nizozemska dala podršku BiH da 2016. preda zahtjev za članstvo u EU

Mark Rutt, premijer Nizozemske koja od 1. siječnja 2016. godine preuzima predsjedanje Europskom unijom, dao je potporu BiH da iduće godine preda aplikaciju za punopravno članstvo tu zajednicu – priopćio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Čović je nedavno kao predsjedatelj Predsjedništva BiH boravio u New Yorku na jubilarnom 70. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

– Razgovor i podršku koju smo dobili od prvog čovjeka zemlje, uskoro predsjedateljice Europske unije, su bili od iznimnog značaja – rekao je Čović.

Od ostalih održanih bilateralnih sastanaka, Čović je izdvojio sastanak s glavnim tajnikom UN-a Ban-Ki Moonom s kojim je razgovarao na temu sirijskih izbjeglica ali io sveukupnom angažmanu UN-ovih agencija u Bosni i Hercegovini. S kraljem Hašimetske države Jordana Abdullahom II bin Al-Husseina podijelio je razmišljanja o mogućnostima ulaganja u BiH, posebno u energetici, proizvodnji hrane, turizmu te povezivanju privrednika dvije zemlje.

– Jordanski kralj, što me posebno razveselio, je iskazao spremnost da svojim osobnim angažmanom osigura značajnija međunarodna ulaganja, posebno iz zemalja Europske unije te da podrži BiH u svim njenim aktivnostima koji vode ubrzanijem ulasku u europsku obitelj – rekao je Čović.

Dodao je kako je apsolutnu podršku europskom putu BiH dobio i od predsjednika Rumunjske Klausa Iohannisa, kao i od zamjenika premijera ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčáak.

– S izaslanstvom KKR Global Instituta, tvrtke koja ima više od 40 godina iskustva i upravlja ulaganjima u vrijednosti od oko 100 milijardi dolara, i njezinim predsjednikom generalom Davidom H. Petraeusom, razgovarao sam o ulaganjima u Bosni i Hercegovini. KKR Global institute trenutačno investira u više od 80 tvrtki diljem svijeta, au BiH je zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD) uložila oko 50 milijuna američkih dolara – naveo je Čović.

Napomenuo je kako je tijekom boravka u New Yorku imao i neformalne razgovore s najvišim svjetskim dužnosnicima, između ostalih, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel te predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare