Published On: Ned, velj 17th, 2013

ČOVIĆ: Nemam šta razgovarati s Budimirom RADONČIĆ: Živko želi obesmisliti demokraciju

Predsjednik Federacije Živko Budimir uputio je poziv za sastanak predsjednicima sedam političkih stranaka SDA, SBBBiH, SDPBiH, HDZ BiH, HDZ 1990, HSP i Narodna stranka radom za boljitak.
Tema sastanka je aktualna politička situacija u Federaciji koja dodatno usložnjena nakon sjednice doma naroda Parlamenta Federacije.
Najavljene konsultacije predsjednika Federacije BiH Živka Budimira sa svim stranačkim liderima u Federaciji BiH neće biti u punom sastavu.
Dragan Čović izjavio je da on tom sastanku nema šta sudjelovati.
“Na sastanku šestorke imali smo i sastanak četvorke vezan za stanje u Federaciji BiH. Četvorka ima vrlo jasan stav da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio vrlo jasne odluke, kao i Dom naroda. Poznato je da su dva doma izglasali nepovjerenje Federalnoj vladi. Ustavni sud bi trebao donijeti odluku da li je narušen vitalni interes Bošnjaka i ništa više. Ova četvorka je vrlo jasno definirana i ona je u ulozi da odredi izvršnu vlast u Federaciji BiH. Budimir nije predviđen u kadrovskom rješenju četvorke i nemam šta razgovarati s njim” kazao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.
 

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija je dodao kako se danas nova parlamentarna većina dogovarala kako pomoći premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, da u skladu sa zaključcima Zastupničkog doma u ovom prelaznom razdoblju uradi sve što treba da život ne stoji.
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kazao je da je stav nove parlamentarne većine jasan.
“Imamo parlamentarnu većinu i ova inicijativa Budimira je pokušaj da se eventualno dobije vlada u kojoj bi participirale sve moguće i nemoguće stranke u Federaciji. To je u koliziji sa smislom demokratije, jer svaka država mora da ima i vlast i opoziciju i u tom smislu pozivam Budimira da provodi ono što se od njega traži, a to je da kao predsjednik Federacije BiH poštuje parlamentarnu volju” izjavio je Radončić.
(Dnevnik.ba)