Published On: Fri, Oct 9th, 2015

ČOVIĆ: Ne vidim alternativu ulasku SBB-a u vlast

Bosna i Hercegovina je, prema sveopćim ocjenama u javnosti, u proteklih nekoliko mjeseci snažno krenula naprijed na putu ka euroatlanskim integracijama. Reformski procesi u pogledu približavanja EU su neizbježni i već uveliko traju. Ključnu ulogu u tome imaju dobra volja i čvrsti međustranački savezi na političkoj sceni, formirani na osnovu zajedničkih interesa radi prosperiteta države, rekao je u razgovoru za Faktor predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

– Smatram da je čvrst savez legitimnih predstavnika svih konstitutivnih naroda jedini način da provedemo najteže i možda najzahtjevnije reforme, kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje je li HDZ zadovoljan koalicijom SDA i SBB-a u nastajanju, a koja očigledno isključuje DF, predsjednik HDZ-a je rekao da ne želi u ovom trenutku komentirati DF.

– Uvjeren sam da je krajnje vrijeme da okrenemo novu stranicu, zajedno sa svim onima kojima je stalo do uspješne provedbe reformi koje smo zacrtali, kako bi ova zemlja konačno mogla krenuti naprijed. U tom smislu cijenim da je političko približavanje i nadilaženje razlika između dvije najveće bošnjačke stranke, SDA i SBB, od presudnog značaja za ukupne političke prilike u Bosni i Hercegovini. Smatram da je čvrst savez legitimnih predstavnika svih konstitutivnih naroda jedini način da sprovedemo najteže i možda najzahtjevnije reforme, istaknuo je Čović.

Stabilnost na bošnjačkoj političkoj sceni, dodao je, tu je od ključnog značaja. Osim gospodina Izetbegovića i gospodina Radončića, veli, ne vidim druge aktere koji u ovom trenutku mogu na taj način djelovati.

-SDA ima potreban legitimitet bošnjačkog biračkog tijela, a uz SBB bi on bio dodatno ojačan na način na koji to u ovome trenutku ne može učiniti niti jedna druga dominantno bošnjačka stranka, kazao je Čović.

Govoreći o rokovima kada bi u FBiH i BiH mogli dobiti nove parlamentarne većine, Čović je ocijenio da je idući mjesec realan i krajnji rok za to.

– Neki procesi su se predugo odgađali i studeni je po meni krajnji rok da mi dobijemo jednu snažnu parlamentarnu većinu na svim razinama vlasti. Tu naprosto ne vidim alternativu ulasku SBB-a u vlast. Stoga vjerujem u pozitivan ishod pregovora dvije stranke, SBB-a i SDA, rekao je predsjednik HDZ-a.