ČOVIĆ: Nazire se već odavno poznata sarajevska strategija. HDZ neće tolerirati novu bošnjačku vladu

”U Federaciji imamo ozbiljnu krizu između koalicijskih partnera, odnosno partnera koji su uspostavili vlast. Naš Ustav i Izborni zakon su takvi da nas tjeraju na partnerstvo, bez obzira na to da li vi to želite ili ne želite. Da bi to bila istinska koalicija, programi bi morali biti jasniji, a mi ni do današnjeg dana nemamo ništa”, izjavio je  član Predsjedništva BIH Dragan Čović u intervjuu Nezavisnim novinama.

On kaže da su koalicijski partneri vrlo brzo zapeli u ključnim tezama, ”koje neki od nas nisu ozbiljno razumjeli na početku naših dogovora”.

”Suština dogovora je još od prije pet mjeseci bila da ćemo na samom početku rada Vlade stvoriti ambijent da budući nositelji izvršne vlasti, što znači ministri, u svojim ministarstvima te kroz agencije, tvrtke, javna poduzeća koja su u većinskom vlasništvu FBiH ne mogu djelovati iz područja svojih resora kako bismo planove koje smo pripremili mogli i realizirati”, rekao je Čović za Nezavisne.

Dodao je kako su se u Federaciji dogovorili da se neustavna ministarstva – obrazovanje, odnosno kultura i sport, transformiraju u jedno novo ministarstvo ”kako bi to sve bilo u skladu s odlukama Ustavnog suda FBiH” te da se Ministarstvo industrije i energetike podijeli na dva ministarstva, čime bi se zadržao isti broj ministarstava u Vladi Federacije.

”Ovo je bio načelni dogovor od kojeg su u hodu, iz različitih razloga, pojedini partneri odustali. Naravno da smo se dogovorili da ćemo odmah na početku vlasti promijeniti nadzorne odbore u svim tvrtkama za koje smo iskazali interes i gdje smo osjetili da ima problema u poslovanju. To je danas postao prijepor za uopće normalno funkcioniranje vlasti”

Govoreći o tome što se dogodilo na posljednje dvije sjednice Vlade FBiH, rekao je kako je sporno, to što dio partnera ima interes u javnim poduzećima.

”To je ovaj prepoznati strateški interes da neke od njih i očuva, jer kako inače objasniti da zadnje tri-četiri godine, od kada se Vlada Federacije uključila u Nadzorni odbor Aluminijskog kombinata u Mostaru, njegova dugovanja svaki mjesec rastu i danas su dostigla brojke koje je naprosto teško i razumjeti. Spominje se približno 250 milijuna maraka duga, a kada znamo da se većina toga duga veže za “Elektroprivredu Herceg Bosne”, jasno je da bi se moglo dogoditi da urušavanje jedne tvrtke u potpunosti uništi drugo javno poduzeće – “Elektroprivredu Herceg Bosne”. U svemu ovom bi se mogla prepoznati i već odavno poznata sarajevska strategija spajanja javnih poduzeća iz Mostara, misleći na “Elektroprivredu Herceg Bosne”, HT “Eronet” i “Hrvatske pošte” sa sarajevskim tvrtkama zbog tobožnjeg argumenta racionalnosti”

Dodao je i da je  put do rješavanja krize vrlo jednostavan:

”Odmah izvršiti popunjavanje svih izvršnih odbora, odnosno nadzornih odbora u svim tvrtkama i javnim poduzećima i odgovarajućih upravljačkih struktura, postaviti vršitelje dužnosti i raspisati natječaje za sve kako bi se sukladno zakonu izvršilo popunjavanje tih mjesta. Čim to završimo odmah trebamo  napraviti vrlo jasan program, što se u Federaciji mora raditi po svim resorima, zajednički ga kroz ministarstva usuglasiti i dati jedno potpuno povjerenje našim ministrima u Vladi Federacije da taj posao rade”, rekao je.

O novoj bošnjačkoj vladi i starim sarajevskim strategijama

Čović je dodao kako je nedopustivo da Vlada Federacije radi bez hrvatskih ministara opet prema  klasičnom konceptu bošnjačke federacije i bošnjačke vlade.

”Naravno da to više nećemo moći tolerirati. Sve ovo nas tjera da se što žurnije promijeni i zakon koji definira način odlučivanja u Vladi Federacije, što je trebalo i prije  uraditi, čime bi se onemogućilo donošenje odluka bez predstavnika ili minimalne zastupljenosti barem po jednog predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda koji djeluju u Federaciji”, rekao je između ostalog Čović u Intervjuu Nezavisnim novinama.