Published On: Thu, Jun 2nd, 2016

ČOVIĆ: Napravljena je greška koju treba ispraviti, na Jukića pritisak vršili bošnjački kadrovi u Vijeću ministara

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH sinoć je kazao da se mora ispraviti greška napravljena usvajanjem Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u BiH, kao i da smatra da su kadrovi SDA u Vijeću ministara BiH vršili pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da donese takvu odluku, piše Patria.

– Greška je učinjena i mora se ispraviti. Na izravno pitanje jesam li znao da će Jukić to objaviti taj dan, nisam bio tu i apsolutno nisam znao. Bez obzira na to što ja mislim o metodologiji, smatram da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku što sve treba činiti do 1. srpnja, kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa – rekao je Čović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

No, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova i koorodinator ispred Vijeća ministara BiH za Popis krajnje je iznenađen ovakvim nastupom Čovića.

– Čudi me zaista izjava gospodina Čovića. Najprije jer Agencija za statistiku mora biti neovisna. Na kraju ćemo dobiti prave i istinite podatke – kaže Osmanović.

On je, kako prenosi agencija patria, dalje kazao da i dalje stoji pri svom stavu da je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku postupio u skladu sa Zakonom o statistici i Zakonu o popisu stanovništva i da tu nema ništa sporno.

– Zakonom se zabranjuje da bilo tko vrši pritisak na njegov rad. I Pieter Everaers, predsjedavajući IMO-a koji je nedavno bio u posjeti BiH zadovoljan je objavljenom metodologijom koja je u skladu s preporukama IMO tima. Dakle, i on je kazao da ga raduje da je Jukić donio odluku, jer što je vrijeme prolazilo i bližio se 1. srpnja sve je više bilo očigledno da će se sjesti za sto i da će početi političke igre. A, popis je stvar matematike, a ne politike – istakao je Osmanović.

Podsjećamo, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je da donošenjem odluke o objavi popisa nije prekršio zakon.

– Odluka o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa iz 2013. godine u potpunosti je zasnovana u skladu sa zakonima o statistici i popisu stanovništva BiH – naveo je Jukić i dodao da Agencija za statistiku mora biti neovisna od politike.

On je odbio sve optužbe da mu je netko naredio što bi trebao raditi, te je naveo da je postupio kako mu je zakon nalagao./NAP/HMS/