Published On: Pet, ruj 27th, 2013

Čović: Napravljen je iskorak ostaje dogovor o izbornim područjima

BANJA LUKA – Optimističan sam jer smo napravili veliki iskorak, ali se u konačnici nismo još dogovorili, izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirajući jučerašnji dogovor s predstavnicima SDA. On smatra da su ti razgovori „deleko otišli i da je ostalo puno elemenata koje treba dogovoriti“.

Ponovio je da je odgovoreno da FBiH bude jedna izborna jedinica, ali u kojoj će se organizirati dva izborna područja, što će osigurati da jedan narod ne bira na izborima predstavnike drugih naroda.

– Oko tih područja nismo se još dogovorili, a osnova za područja opet će biti županije ili kantoni i oko toga se sada dogovaramo – rekao je Čović. Nakon sastanka delegacija HDZ-a i SNSD-a u Banjoj Luci, rekao je da je informirao Milorada Dodika šta se želi uraditi u FBiH kada su u pitanju odnosi u tom entitetu.

– To je prije svega partnerstvo s SDA, a narednih dana razgovarati ćemo još jednom i s SBB-om i SDP-om BiH i postaviti jedan odnos, jer u FBiH ništa ne funkcionira. Vlada pune tri godine ne radi u skladu s Ustavom i zakonom, a nema ni apsolutne podrške – rekao je lider HDZ-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ponovio stav da RS prihvaća svaki dogovor relevatnih partnera u FBiH o provođenju presude „Sejdić-Finci“.Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, stav je da se odluke koje nisu definirane kao isključive nadležnosti BiH trebaju donositi konsenzusom. Dodik i Čović su pozvali građane da se odazovu popisu te očekuju da taj posao prođe bez zloupotreba ili spekulacija.

Ponovili su da SNSD i HDZ imaju partnerski odnos koji ne ide na štetu nekih drugih, a žele partnera i unutar bošnjačkog naroda.

Čović je potvrdio i da će HDZ podržati smjenu Mirka Šarovića s mjesta ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Dodik je ustvrdio i da je Šarović odgovoran jer je „povukao“ u Vijeću ministara BiH projekt koji se tiče „Srednje Drine“.

Lider SNSD-a je uvjeren da će Šarović biti smijenjen i da se to ne može dovoditi u pitanje, a da je SDS prekršio platformu o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.