Published On: Pon, ruj 19th, 2016

ČOVIĆ: Nakon sutrašnjeg zelenog svjetla EU čeka nas rješavanje slučaja Sejdić-Finci

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je kako će Vijeće za opće poslove Europske unije na sutrašnjoj sjednici u Bruxellesu dati “zeleno svjetlo” zahtjevu BiH za članstvo u Uniji.
– Sutra, sasvim je izvjesno, dobivamo potvrdu našeg zahtjeva za članstvo u EU. Svi ministri vanjskih poslova članica EU dali su zeleno svjetlo – kazao je danas Čoviću u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom Udruge bosanskih Hrvata “Prsten”.
Dodao je kako je to još jedno ohrabrenje da sve što se radi u BiH mora dobiti potpuno novu dinamiku, a to je, kako je kazao, “da se ne bavimo lokalnim stvarima kada su u pitanju strateške stvari”.
– Od sutra moramo raditi novi posao, a to je da BiH prilagodimo uvjetima iz upitnika koji će brzo doći iz EU, a sve kako bi se pripremili za dobivanje kandidatskog statusa kojeg najavljujemo za kraj iduće godine – kazao je Čović.
Napomenuo je kako će upitniku biti puno detalja za ispuniti, prije svega slučaj Sejdić-Finci te drugi detalji koje je “BiH sklonila u zadnje dvije tri godine da joj ne budu teret”.
– Nema nam drugog puta i taj nam put ne smiju zamagliti lokalne teme – poručio je član Predsjendištva BiH.
Početkom rujna je i povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Johanes Hahn izjavio kako će na sutrašnjoj sjednici dati zadatak Europskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.
Prihvaćanje zahtjeva rezultat je ispunjavanja preduvjeta: postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije te prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.
Odluka Bruxellesa da prihvati zahtjev dolazi usprkos inzistiranju predstavnika RS da održe najavljeni referendum o Danu RS, iako je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru o obustavi primjene odluke o raspisivanju referenduma.
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović smatra kako je ta priča o referendumu loš uvod za sutrašnji dan.
– To će nam biti minus, ali već dvije godine slušamo priče o referendumima – kazao je Čović, koji nije želio komentirati odluku Ustavnog suda BiH.
– Svi bi se trebali suzdržati od komentiranja odluke. Naše je da provodimo odluke Ustavnog suda, a hoće li biti referenduma to odlučuju predstavnici vlasti iz RS-a – poručio je Čović../Fena/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x