Published On: Čet, lis 28th, 2021

ČOVIĆ NAKON SASTANKA S US I EU GOSPODOM: U igri je neizravan izbor članova Predsjedništva i dvije izborne jedinice u FBiH; nije moguće brisati etničke odrednice

Što se tiče kolege Bakira neću ulaziti u komentar, kazao je lider HDZ-A Dragan Čović nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom i  izaslanicom Europske unije Angelinom Eichhorst.

Imamo sporazum iz Mostara dajte da ga pogledamo. To izbjegavamo provesti. Pitanje je bilo u kom pravcu treba ići što se tiče strane koju ja predstavljam, ja sam rekao da je to legitimno predstavljanje. Postoje zahtjevi. Stavio sam do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija i kako za to trebaju ustavne promjene, ali mislim da za to nemamo snage. Rekli su nam da se mi dogovorimo da će predstavnici EU i SAD podržati – istaknuo je Čović, prenosi Avaz.

Dodao je da nema Fuleovog modela.

Neizravan izbor je jedno od rješenja, drugi prijedlog su dvije izborne jedinice u FBiH koje bi postojale samo na dan izbora. Treće rješenje je da se ide prema kantonima ali onda moraju postojati ponderi. Svako se može birati. Uopće nismo dirali RS, pričamo samo o FBiH. Bio sam u Beogradu, sutra ću s Dodikom. On je jamčio da će srpska strana podržati sve što se dogovori u FBiH. Doći će na Parlament i podržati – poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o deblokadi institucija.

Nezamislivo je ukidanje etničkog prefiksa za domove naroda. I o tome smo pričali prije 15 godina. Nismo uspjeli. Možda ćemo ponovo. Ali to je brutalna izmjena Ustava BiH. Nemojmo se igrati, ovo je naša država. Ali ne možemo nešto izbrisati, a da ne znamo kako dalje. Ovo je moja država 365 dana u godini. Imamo daytonski okvir dok ne dođe nešto bolje. Moramo se dogovoriti. Tražio sam da oni ostanu ovdje dok se ne dogovorimo – zaključio je Čović.

 

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
9 mjeseci prije

Nećemo Herceg Bosnu, hoćemo Bijeli Hrvatsku

Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Kad bi se slušalo Gagija đe bi bio kraj ,samo narod u masama je samo ovca i ništa manje ni više