Čović nakon povratka iz Zagreba mora na 14 dana u samoizolaciju

Predsjednik Čović se sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Jandrokovićem, priopćeno je jučer iz HDZ BiH. Prelaskom bh granice i povratkom u BiH, Čović i njegova pratnja sebi su odredili 14-samoizolaciju, propisanu naredbom Stožera civilne zaštite FBiH.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BH dr. Dragan Čović sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, priopćeno je iz HDZ BiH u ponedjeljak, 23. ožujka.

Hoće li se poštovati naredba Kriznog stožera?

S obzirom na odluku Kriznog stožera BiH da od 16. ožujka od 6 sati stupa na snaku odluka da se svi državljani Bosne i Hercegovine koji ulaze u BiH upućuju u samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa, isto znači da bi predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine BiH, kao i sve osobe koje su bile s njim u pratnji u posjetu Hrvatskoj, morali samoizolirati na dva tjedna.

Prema zapovjeđenoj proceduri, nakon standardnog pregleda na graničnom prijelazu, građani Bosne i Hercegovine, koji ulaze u zemlju, idu u 14-dnevnu izolaciju.

Za nepoštivanje odluke o izolaciji predviđene su novčane kazne od 1.000 do 10.000 maraka, ali i zatvorska kazna u trajanju do godinu dana. Svi građani Bosne i Hercegovine koji u narednim danima budu ulazili u domovinu morat će se pridržavati odluka nadležnih, naredba je Kriznog stožera. Ukoliko bude kršio ovu mjeru, riskira i objavu svoga imena na popisu onih koji se ne pridržavaju propisanih mjera.

U svemu ovome postavlja se pitanje zašto je hrvatski lider, unatoč oštrim mjerama prevencije, imao potrebu osobno izraziti solidarsnot sa hrvatskim premijerom te sam sebi, tako, odrediti mjeru samoizolacije. Je li to učinio svjesno i koji je tomu razlog.

Također, na službenoj fotografiji jasno je da sva tri visoka dužnosnika poziraju noseći zaštitne maske, ali ne i rukavice, koju medicinski stručnjaci preporučuju kao najosnovniji i najvažniji vid zaštite u borbi protiv korona virusa.

Primjerice, kako prenosi HINA Nacionalni stožer za civilnu zaštitu  Hrvatske, nije izdao preporuku da zaštitne maske trebaju nositi zdrave osobe niti smatra da je to potrebno.

Šatori na granice protiv dolaska ‘naših’ bit će bolje za nas ovdje

“Jedan od većih problema za BiH bit će granični prijelazi. Pravi eldorado je krenuo. Deseci tisuća naših ljudi iz Europe, koji su počeli gubiti poslove, u posljednjih mjesec i pol dana došli su u BiH. Nitko njih ne može nadzirati. Zato, što se prije ta granica zatvori u smislu komunikacije, bit će bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantene. Šatori na granici odbit će brojne da krenu prema zemlji”, rekao je sam Čović nedavno za Večernji list BiH.

Da su ove mjere koje on predlaže na snazi, sam Čović sa svojom pratnjom bio bi u vrlo nezavidnoj situaciji u jednom od karantenskih šatora na granici.

EUROPA Glava zadaća vratiti Ljude

Istodobno, šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je aviokompanije da pomognu kako bi se kući vratili europski građani koji su zbog pandemije koronavirusa ostali izvan bloka, nakon razgovora sa šefovima diplomacija EU-a u ponedjeljak.

Borrell je u petak ocijenio da je oko 300.000 europskih građana zapelo u inozemstvu pošto su zemlje diljem svijeta ograničile putovanja kako bi suzbile širenje potencijalno smrtonosnog virusa, prouzročivši masovna otkazivanja letova.

“Naša je glavna zadaća dovesti te ljude kući”, rekao je Borrell nakon videokonferencije s ministrima vanjskih poslova EU-a.

Formalni sastanak u doba korone: suosjećanje i podrška

Inače, kako je izvješćeno iz HDZ BiH o posjeti Čovića kod hrvatskog premijera i predsjednika Hrvatskog sabora, na početku sastanka, predsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Čović izrazio je suosjećanje s hrvatskim narodom i svim građanima Grada Zagreba zahvaćenima razornim potresima i naknadnim podrhtavanjima tla 22. i 23. ožujka 2020. godine.

“Tijekom sastanka, dužnosnici su razgovarali o zajedničkim naporima i uzajamnoj podršci u suzbijanju pandemije koronavirusa, prekograničnoj suradnji, pomoći Europske unije kao i dodatnim mjerama na području zdravstvenih prioriteta te očuvanju ekonomske sigurnosti.

Predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskoga sabora naglasili su pozitivnu suradnju te izrazili solidarnost i spremnost za iznalaženje potrebite pomoći za Bosnu i Hercegovinu koja se, kao i zemlje diljem svijeta, nalazi suočena s razvojem pandemije koronavirusa”, priopćeno je iz HDZ BiH.

Podsjetimo primjerice, u samoizolaciji je već njemačka kancelarka Angela Merkel, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok su iz HDZ BiH nedavno izvjestili da se predsjednik Čović testirao na korona virus te da je rezultat negativan.

(Republikainfo.com/V.S.)