Čović nakon afere o prisluškivanju hrvatskih političara: “I mene prisluškuju, trebamo temeljitu istragu!”

Dragan Čović izjavio je da je uvjeren da ga se prisluškuje te je najavio temeljitu istragu komentirajući posljednju aferu koja je nastala s curenjem povjerljivih dokumenata Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i optužbi da su prisluškivani i praćeni hrvatski gospodarstvenici i političari iz BiH i Hrvatske.

“Ja uopće ne dvojim prisluškuje li me netko ili ne i kao člana Predsjedništva i u ulozi predstavnika političke stranke. Mene to ne opterećuje, ali institucije države moraju raditi po zakonu”, rekao je Čović.

Prisluškivanje hrvatskih političara

On je odbacio objašnjenja kako je OSA prisluškivala hrvatske političare i dužnosnike kako bi zaštitila ekonomske interese, očito aludirajući na istupe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Najavio je temeljitu istragu o zloporabama Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Morat ćemo vrlo jasno dati odgovor jer se ne smije špekulirati oko tako važne stvari. To mora nestati u institucijama BiH. Država BiH iz tisuću razloga mora profunkcionirati kao normalan sustav. Ne može ako taj segment policijske, sigurnosne, tužiteljske, sudske vlasti do kraja ne funkcionira na demokratskim osnovama”, dodao je Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je dokumente o prisluškivanju hrvatskih gospodarstvenika i dužnosnika navodeći da je OSA duže vremena nelegalno provodila mjere praćenja i prisluškivanja.

Vrata EU otvorena

Čović je izrazio i očekivanje da će BiH ubrzati svoj put prema Europskoj uniji što mu je obećala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

“Vrata su nam do kraja otvorena, ali mi moramo do kraja razumjeti da ključne poslove mi moramo napraviti u BiH pokazujući dobru volju i političku zrelost, ali ne podjelama i bavljenjem sami sobom, što uključuje i izbore godinu dana prije njihova održavanja”, dodao je.