Published On: Pon, lip 13th, 2022

Čović najavljuje da će podržati usuglašeni dokument uz dvije izmjene

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će podržati dokument o kojem su se u nedjelju suglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, uz dvije dopune za koje smatra da bi trebale biti uključene u tekst.

“Tijekom dana, predsjednik Čović će podržati jučerašnju izjavu s dodatkom dvaju malih ispravaka, koji ne bi trebali predstavljati problem za uključivanje u izjavu. Istodobno, to bi za nas bilo od iznimne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu”, navodi se iz krugova bliskih Čoviću, piše Hina.

Čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka složili su se u nedjelju navečer nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”.

Michel je u nedjelju pozvao čelnike 15 parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine i tri člana predsjedništva. Na sastanak nisu došli Milan Šarović iz SDS-a i Fahrudin Radončić iz SBB-a. Predsjednik HDZ-a BiH, jedine hrvatske stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dragan Čović, koji je doputovao u Bruxelles, nije sudjelovao na sastanku.

Rekao je da je “prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva”, rekao je ranije Čović.

U ponedjeljak je najavio da će podržati tekst uz dva ispravka.

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: “u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.”

Čović i i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. lipnja 2020. politički sporazum kojim je usuglašen način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promjene Statuta Grada Mostara.

Taj je sporazum omogućio održavanje izbora u Mostaru koji nisu bili održani 12 godina.

U njemu su se potpisnici obvezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na „legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju” konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se “izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli”, to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.

Čović je u nedjelju navečer u Bruxellesu u izjavi novinarima izrazio sumnju u uspostavu vlasti nakon izbora s obzirom da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

“Ali, ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage”, kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda.

To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne Hrvatima i postanu članom hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH broje po 17 članova i hrvatski klub bi bio potpuno blokiran ako Bošnjaci uspiju nametnuti svojih šest zastupnika, jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.

Sudionici sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak su po povratku u BiH iz Bruxellesa istaknuli da nikakav dokument nije potpisan nego da su dali suglasnost na dokument koji je objavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel./HMS/

guest
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
22 dana prije

Možda ima smisla ovo što Čović zahtijeva, ali osobno bih na njegovom mjestu ostao dosljedan i neka se zna da su u briselu bili samo muslimani i Srbi, bez Hrvata, čime je tamo svaka ispričana prića, sporazumi dogovori i što ti ja znam sve prdimahovina bez potpisa Hrvata. Sve bi ih poslao na “popravni” da se izbalansiraju delegacije, tri muslimanske, tri srpske i tri hrvatske stranke, do tada cioa…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Bili su Bosnjaci sa katolicima i pravoslavcima….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
21 dana prije

Ili tačnije Bošnjaci, različitih denominacija, muslimani, pravoslavci i katolici

vladislav kupres
vladislav kupres
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

prdimahovina je svakako sa ili bez potpisa hrvata a čović je sam sebi postao svrha i vrijeme mu je da ode ,
p.s
nek povede nosaru sto je kituje i svoju partizansku eskadrilu

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
21 dana prije

Cujj

Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
22 dana prije

Draganu i dalje izgleda ništa nije jasno.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Kortikosteroidac
22 dana prije

Izbacili ga iz Hotela

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
22 dana prije

Nije ni svjestan da se je društvo razišlo 😁

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
22 dana prije

Nije imao je proliv odnosno sracku, sto bi rekli usra se.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

Milanovic mu podigao sapun sa poda!

Odron_Na_Putu
Odron_Na_Putu
22 dana prije

Čović najavljuje da će podržati usuglašeni dokument uz dvije izmjene !!
Od toga NEMA _ N I S T A !
Dokument je prihvacen u ”Izvornom obliku”.
Bio si u Briselu, imao si priliku da intervenises.
Sad mozes uputiti Zalbu ”Pljoskoku” !!

Anonimac
Anonimac
22 dana prije

Hahaha Plenkovic organizirao sastanak na kojem su hrvati n…gu..zeni, da prostite, haha ja sege

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
22 dana prije

To su ti sigurno tvoji izmetbegović i sejdo rekli
Jesi našao kome ćeš vjerovati .De ti to provjeri za svaki slučaj ,da ne bi bilo izuo se prije praga 😂😂

Prorok
Prorok
22 dana prije

¨…ma bilo se malo u shopingu u Briselu…hebes pucanstvo, bitno je da oni placaju ovakve izlete….dok je ovaca bice i vune…

sim
sim
22 dana prije

U povijesti Hrvata od kad god slove na ovim prostorima nisu vise izgubili moralno, gospodarski i demografski kao sto su u proteklih 20 godina s ovim hercegovackom mafijom unutar HDZ HR i HDZ BiH kao i njihovim “monumentalnim gradjevnskim” klerom … Uzdanica im je jos jedina preostala a to je spasonosno svjetlo iz KLADIONICA …

Bošnjački odred za majorizaciju
Bošnjački odred za majorizaciju
22 dana prije

Zabavan neki lik… Ovo je ono hej hej i ja postojim hahahah

Manda
Manda
22 dana prije

Stigla ga naknadna pamet. Nije se jadan nadao da će drug Mile podržati, pa sad eto i on će, ali kao ima uvjete. Jadni su oni koga ti predstavljaš.

Gost
Gost
22 dana prije

Hrvatska treba oduzeti državljanstva Bošnjacima! Zbog čega netko tko se zove Safet ili Alija, a nije iz Hrvatske, da ima državljanstvo Republike Hrvatske?

⚜️Ponosni Bošnjak⚜️
⚜️Ponosni Bošnjak⚜️
22 dana prije

Drvosjece nase… nije vam to Kalinovik nego Brisel;)