Published On: Fri, Sep 25th, 2015

Čović na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boravit će u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN), javlja Anadolu Agency (AA).
Obraćanje Čovića na Općoj raspravi 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a planirano je za 1. listopad. Predsjedavajući Čović će se tijekom boravka u New Yorku obratiti i sudionicima plenarnog sastanka UN-ovog summita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine, te nazočiti sastanku globalnih lidera o temi jednakosti polova i jačanja uloge žena, koji će biti održan 27. rujna.
Predsjedavajući Čović će nazočiti i Summitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma, koji je planiran za 29. rujan. Čović će u New Yorku imati i brojne bilateralne sastanke, između ostalog sa glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, kraljem Jordana Abdullahom II bin Al-Husseinom, premijerom Nizozemske Markom Rutteom, zamjenicom glavnog tajnika UN-a i posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Zainabom Hawa Bangurom.
Nazočit će i prijemima koje organizira predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel, te prijemu u organizaciji Europske unije.