Čović na meti prijetnji i diplomatskih pritisaka zbog zauzimanja za prava Hrvata u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i supredsjednik doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je u petak da je posljednjih nekoliko mjeseci imao više prijetnji sigurnosne naravi i diplomatskih pritisaka zbog svoga zauzimanja za popravljanje položaja Hrvata.
“Imao sam razne prijetnje ispod stola posljednjih mjesec dana”, rekao je Čović na godišnjoj konferenciji za novinare u Mostaru. Poručio je da pritisci na njega u vidu progona ili prijetnji neće uspjeti da se nastavi snažno angažirati u pravcu popravljanja pozicije Hrvata s druga dva naroda u zemlji.
“Ako misle da će progonom, prijetnjama promijeniti moje stajalište, ja im poručujem da neće uspjeti”, dodao je.
Na upit je li riječ o prijetnjama upućenim njegovoj sigurnosti ili političkom položaju, Čović je dodao da je bilo raznovrsnih poruka, dodajući da je dio prijetnji prijavljeno i nadležnim službama. Nije međutim objasnio od koga su stizali pritisci i prijetnje.
“Tko nije spreman podnijeti pritiske, ne treba raditi ovaj posao i sjediti na ovome mjestu”, rekao je.
Čović je odbacio mogućnost preustroja Federacije BiH ukidanjem županija ili smanjivanjem njihovih ovlasti, dodajući da se neće dopustiti rješenja da Hrvati na većinskim područja ne budu međusobno povezani
“Nema teorije da dođe do reforme Federacije s ukidanjem županija. Idemo napraviti tri, četiri cjeline u BiH s diskontinuitetom teritorija”, rekao je Čović. Dodao je da njegova stranka zagovara teritorijalni diskontinuitet prigodom uspostave većinske hrvatske federalne jedinice u kojoj bi zajedno bili Hrvati iz Srednje Bosne, Posavine i Hercegovine.