Published On: Sri, stu 16th, 2016

ČOVIĆ MOŽDA IZJAVIO: Možda ćemo dopustiti Bošnjacima ustavna prava a možda i nećemo…

Premda je pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda, naroda koji je jedan od tvoraca BIH, da sam bira svoje predstavnike u predstavničkim tijelima BIH ustavno pravo, koje je u BIH bilo i prije Daytona, hrvatski član predsjedništva možda je izjavio  da će Hrvati razmisliti o tome hoće li Bošnjacima dopustiti da to čine, a uvjet da na to Hrvati pristanu je recimo da federalna vlast odobri dovršetak autoceste od Međugorja do Mostara. Ilija Cvitanović oporbeni čelnik i šef HDZ1990 izjavio je, potom, možda! kako se to ne smije dopustiti, kako je to podjela Bosne i stvaranje bošnjačkog entiteta.
Možete li zamisliti ovu izjavu? Čini li vam se suluda i potpuno nekorektna prema bošnjačkom konstitutivnom narodu?
Jučer je naime bošnjački član predsjedništva g.Izetbegović izjavio da ništa oko izbora člana Predsjedništva BIH nije dogovoreno. I da se o tome može razmišljati o tome “davanju prava”, davanju koje je propisano Ustavom, prema tome nema ga se što davati. Naročito ne u kući ravnopravnih.  SDP kao oporbena stranka već je optužila SDA da bi takvim činom to bila podjela Bosne i davanje Hrvatima trećeg entiteta.
Političke stranke i lideri u BIH trebali bi se naučiti političkim i politološkim razinama komunikacije. Ustavna prava, ljudska i građanska prava, u suvremenim političkim praksama nikada nisu, niti mogu biti predmet trampe s komunalnim pitanjima, vodoopskrbnim sustavom, kanalizacijom itd.
Ustavno pravo Hrvata da bira i da bude biran, i predstavljen kroz vlastitu volju, SDA bi to morala znati, a i SDP, nije pitanje koje se smije ucjenjivati infrastrukturnim projektima. OHR, kao zaštitnik Ustava BIH,  bi morao reagirati. Al, naravno neće.
No da je Bakir kazao, moža ćemo dozvoliti Sejdiću i Finziju, pravo da se kandidiraju, ako isti pristanu na termoelektranu usred romskog ili židovskog naselja, Inzko bi naravno već reagisao.
Dobro došli u BIH!
Poskok.info

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>