Published On: Sri, ruj 21st, 2016

ČOVIĆ: Moramo ubrzo riješiti presude iz Strazbura i hrvatsko pitanje


Hrvatski član Predsjedništva BIH Dragan Čović u razgovoru za Klix.ba je istaknuo zadovoljstvo službenim prihvaćanjem aplikacije naše zemlje za članstvo u Europsku uniju, ali je naglasio potrebu stvaranja nove i brže dinamike u ispunjavanju uvjeta EU.

“Ova poruka i ohrabrenje iz Bruxellesa sve će nas mobilizirati. Nemamo razloga zbog bilo koje lokalne teme sebi zamagliti europski put. Što prije moramo napraviti novu agendu koja će u potpunosti biti podređena europskom i euroatlanskom putu”, kazao je Čović.
Ipak, jasno je da BiH ne smije usporiti provođenje reformi i ispunjavanje uvjeta ukoliko želi imati kontinuitet ka europskom putu. Europska komisija će BiH u narednim mjesecima dostaviti upitnik s nekoliko tisuća pitanja, na osnovu kojih naša zemlja treba dati precizne odgovore o svim segmentima gospodarstva, ekonomije, industrije, društva i ostalih kategorija kako bi dobili kandidatski status za članstvo u EU.
“BiH se mora opredijeliti želi li ka europskom putu ići brže ili sporije. Svima odgovara jedna brža dinamika, a u naredna dva ili tri mjeseca očekujemo da ćemo dobiti i upitnik Europske komisije, a do devetog ili desetog mjeseca 2017. godine dobit ćemo i kandidatski status. Do tada moramo kontinuirano raditi i postaviti novu dinamiku za preuzete obveze. Jednostavno bilo bi glupo ne iskoristiti ohrabrenje i dobru volju čelnika Europske unije”, naglašava Čović.
Napomenuo je i da je neophodno ispunjavati i obveze na unutarnjem planu, a koje su često bile prepreka europskom putu naše zemlje.
“Nakon prihvaćanja naše aplikacije za članstvo u EU mi ćemo morati ubrzo riješiti presude iz Strazbura i hrvatsko pitanje, jer bez toga nećemo dobiti kandidatski status. Pitanje Sejdić-Finci riješiti ćemo u narednih tri do šest mjeseci”, ističe Čović.
Dodaje kako je prioritet u narednom razdoblju da svi segmenti vlasti naporno rade, jer ovo je prilika koju ne smijemo propustiti.
“Europski put nema alternative i do nas je koliko ćemo brzo napredovati na tom putu. Moramo sustići europski put Srbije i Crne Gore”, zaključio je Čović. /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x