Published On: Fri, Jun 23rd, 2017

Čović: Mora doći do izmjene Ustava BiH

SARAJEVO – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da do izbora neće biti napravljen značajniji iskorak kada je riječ o redefiniranju odnosa tri naroda u BiH.

Čović kaže da se već sada određene stranke pregrupiraju, biraju partnere za izbore i u takvoj atmosferi nije moguće voditi velike procese.

“Moj nedavni susret sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom u Banjaluci neki su tumačili kao pravljenje saveza, a razgovarali smo o praktičnim, životnim temama.

Razgovarao sam ovog tjedna sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem o svim problemima, kao i sa /iderom SDA Bakirom Izetbegovićem, te nositeljima vlasti u Federaciji BiH kako bismo podstakli promjene jer smo u krizi”, rekao je Čović za “Večernji list” izdanje za BiH.

On smatra da je redefiniranje odnosa među narodima moguće jedino napraviti izmjenom Ustava, do koje mora doći, napominjući da nakon izbora treba tražiti hitno rješenje ustavnog uređenja kako bi se uklonile postojeće prepreke, a, s druge strane, osigurala jednakost sva tri konstitutivna naroda.

Kada je riječ o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, lider HZD-a BiH kaže da to pitanje nije bila tema razgovara sa Dodikom.

“SNSD je na izvjestan način dio parlamentarne većine kada govorimo o određenim zakonima.

Kada je izvršna vlast u pitanju, ne želim da govorim u ime Dodika, ali mogu reći da je preiskusan političar da bi upao u takvu napast”, rekao je Čović. Prema riječima lidera HDZ-a BiH, Dodik će jasno željeti pokazati da ova struktura srpskih predstavnika nije u stanju odgovoriti tom pozivu, ali sve s ciljem pobjede na sljedećim izborima. “Zato nije realno, ni moguće napraviti rekonstrukcije na nivou BiH, kao ni entitetima, kantonima…”, kaže Čović.