Published On: Čet, pro 9th, 2021

ČOVIĆ: Moja spremnost na medijaciju u rješavanju krize grubo je iskorištena da me se pokuša diskreditirati

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo na više međunarodnih adresa u kojem ističe kako se Bosna i Hercegovina danas nalazi u najvećoj krizi u svojoj postdaytonskoj povijesti te objašnjava neke postupke hrvatskih političkih predstavnika u proteklom razdoblju, kao i njihovu pozadinu.  

-Dok radimo na postizanju nužnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona, kojim bismo unaprijedili klimu povjerenja i uklonili sve nejednakosti i diskriminacije, implementirali presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te kreirali pretpostavke za demokratsku stabilizaciju i napredak Bosne i Hercegovine, osjećam se obveznim, uzimajući u obzir važnost naših međunarodnih partnera u procesu iznalaženja europskog rješenja unutar BiH, ukazati i upozoriti na zabrinjavajući i neutemeljen nedavni pokušaj grubog diskreditiranja hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Žalosti me da se takvo ponašanje događa upravo sada kada bismo trebali, snažnije nego ikada, biti usredotočeni na zajednički iskorak koji je od vitalne važnosti za daljnju demokratizaciju odnosa i euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine, navodi Čović u pismu u koje je Fena imala uvid.

Izraženo nepovjerenje među političkim predstavnicima triju konstitutivnih naroda, upozorava Čović, uzrokuje zabrinjavajući zastoj u funkcioniranju BiH i nazadovanje u provedbi nužnih reformi. Trenutačno se funkcioniranje institucija BiH ne odvija u njihovom punom ustavnom i zakonskom kapacitetu. Razlog tomu je, dodaje, odbacivanje i nepriznavanje nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona od predstavnika srpskog naroda.

-Uz poštovanje svih propisanih institucionalnih procedura, mehanizama i aktera, a u težnji za iznalaženjem rješenja koja će ponovno okupiti sva tri konstitutivna naroda u institucionalan državni razgovor, predstavnici hrvatskoga naroda izrazili su spremnost za suradnju i nadilaženje postojećih izazova. Prihvaćajući inicijativu koju su mi uputili, među ostalim, i predstavnici međunarodne zajednice, nastojao sam izvršiti ulogu medijatora u pokušaju vraćanja srpskih predstavnika u institucije. Ovim putem želim istaknuti kako se tu nije radilo o rušenju niti negiranju sadržaja navedene odluke, nego preuzimanju odgovornosti za nastavak neometanog funkcioniranja institucija BiH, sukladno ustavnim i zakonskim procedurama i nadležnostima. S obzirom na navedeno, to je podrazumijevalo da se istoimene izmjene i dopune Zakona donesu u domaćim institucijama, Parlamentarnoj skupštini BiH, kojima bi se supstituirala nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika, navodi Čović.

Usprkos potencijalu takvoga koraka, koji je, dodaje, pretpostavljao donošenje sadržajno istog zakonskog rješenja u Parlamentarnoj skupštini BiH, on je „maliciozno prikazan kao negiranje, ili pokušaj negiranja, ratnih zločina i genocida“.

-U mome dugogodišnjem političkim životu to zasigurno predstavlja najgrublji pokušaj diskreditacije, koji kao predstavnik hrvatskog naroda koji se osobno poklonio tim istim žrtvama više puta smatram skandaloznim. Igranje s boli, patnjom i tugom onih koji su doživjeli i preživjeli najveće životne tragedije u ne tako davnoj prošlosti nije, i ne smije postati, politički instrument. Na kraju, koristim ovu prigodu još jednom zahvaliti na Vašoj svesrdnoj potpori i zalaganju koje pružate europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i osobno zamoliti da svojim političkim utjecajem pomognete svima nama u BiH u iznalaženju unutarnjih rješenja te ohrabrite i potaknete na prijeko potreban dijalog. Ovo je povijesni trenutak za BiH i potrebna nam je Vaša pomoć, zaključuje Čović u pismu koje je, između ostalih poslano Vijeću za provedbu mira (PIC), brojnim europskim institucijama te dužnosnicima SAD-a i Europske unije./HMS/

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
djuro
djuro
8 mjeseci prije

Bitno je da si ti “spreman”

Zigica
Zigica
8 mjeseci prije

Covicu budi dosljedan. Glasao si za ukidanje zakona o zabrani veličanja zločina i negiranja genocida i ostani pri tome. Mani se kozmetike.

Jerko
Jerko
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
8 mjeseci prije

Jes vala. Nemoj sad da se vadiš.

Dedzal
Dedzal
8 mjeseci prije

Vidjeli smo na onom videu sta ti hoces…tako sto vise pricas samo dublje tones…ide prijava i za tebe za ratni zlocin…nece te Bakir moc vise spasavat…ode i on na klupu u drugi red.. game over

Jerko
Jerko
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
8 mjeseci prije

E sad si ga i šiopopu. Neće te bake više spašavati. Svemoćni bake kojeg proljev od straha već danima muči.

Hodidjed
Hodidjed
8 mjeseci prije

Taknuto-Maknuto. Kako se sad hinja izvlači. Pravda “međunarodnoj zajednici” i pokušava ne naljutiti “dobre bošnjane”. Netko ga je izgleda podsjetio na one dane provedene u Kuli.

Jerko
Jerko
Šta ti kažeš na ovo?  Hodidjed
8 mjeseci prije

Hinja prava.

AlĐaferagaJopet
AlĐaferagaJopet
Šta ti kažeš na ovo?  Jerko
8 mjeseci prije

Prestrašno.

Jerko
Jerko
8 mjeseci prije

Haj ba Čovke učini nešto jako i konkretno. Šta si ucviko? Neko će tebe diskreditovati? U čemu? Kako? Sam si se davno diskreditovao.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Jerko
8 mjeseci prije

Idi danas 10 decembra u Banja Luku, da vidiš kako to Dodo radi.

Mexico
Mexico
8 mjeseci prije

Kome se pravdaš? ISILu? Muđahedinima? Vehabijama? S teroristima nema rasprave! Ak budu izbori u što čisto sumnjam ja ću kao Hrvat glasati za g.Dodika!

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
8 mjeseci prije

Pa normalno tako i treba da svako moze za koga hoce glasat a ne da si primoran za svoje…imas moju iskrenu podrsku…eto ni ja necu za Bakira…mada necu ni za Dodika…

AlĐaferagaJopet
AlĐaferagaJopet
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
8 mjeseci prije

Glumi finjake već godinama, decenijama. Vječno neki finajci o pridruživanju u eu, što je postalo prozirno i za ispodprosječnoga građanina ispod bukve. Ublehe, svakodnevno.
Rad- zero punata.

Last edited 8 mjeseci prije by AlĐaferagaJopet
Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
8 mjeseci prije

Viva Mehico! U pravu si.

Mujaga
Mujaga
8 mjeseci prije

Rece Covic, glavni krivac sto Bosnjaci glasaju za Komsica!!!

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
8 mjeseci prije

čuj , ahahahaha…

AlĐaferagaJopet
AlĐaferagaJopet
Šta ti kažeš na ovo?  Mujaga
8 mjeseci prije

Nije on ni sekunde krivac za tuđi peksijanluk. Vaš patrijotski i Sejdin.
On može i jeste krivac za nerad i nerezultat već godinama, prema svome narodu- prema vama nikako.

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  AlĐaferagaJopet
8 mjeseci prije

Ima istine u tome. Hrvati su zgurani u FBih. Izgubili su HB. To je bila velika prevara.

Komunistička partija JNA = lažni HDZ
Komunistička partija JNA = lažni HDZ
8 mjeseci prije

Yugo sotono Čovanu bre Ćiriličaru čovke, udbaško, komunistički lažove, ratni profiteru, ubojico nad Hrvatima, veleizdajico prokleta:

Predstavljaš se 20 godina lažno kao glas Hrvata, prije toga kao Srbin ćiriličar unutar ubojica nad Hrvatima, sotonske UDBe.

Sad, komunjaro, lažno vodiš takozvani HNS preko lažnog takozvanog HDZa, s kojim si spriječio demokraciju i sve izbore zadnjih 25 godina Hrvatskom narodu, ne samo u BiH nego i RH, kao naprimjer i posljednje 2020te za sabor RH, krađom glasova nad Hrvatskom LEGENDOM Glasnovicu.

Pokrao si nama, hrvatskom narodu u RH i BiH i svim Hrvatima izvan RH i BiH (3.000.000) naše glasove, naš odabir, našu volju, naše ljudsko pravo, naš novac u milijarsdkim iznosima, naše živote, naše živce, naše dostojanstvo za hrvatske ubijene žrtve od tvojih JNA raketa mostarskog Sokola iz 1991e do krađe hrvatskih milijarda preko takozvanih EU fondova, zaduživanjem hrvatskog naroda.

Sotono prokleta!

Sad si izmislio novi lažni naziv za sebe, više se ni sam ne predstavljaš kao zastupnik hrvatskog naroda, nego se nazivaš “medijator”, kao da imaš 5 lažnih identiteta i englesku putovnicu SADa ili Rusije preko tvoje Moskve.

Isteklo ti je vrime, bando kriminalna.

Mrš bando preko Drine u tri p.i.č.k.e m.a.t.e.r.i.n.e !

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Komunistička partija JNA = lažni HDZ
8 mjeseci prije

Odakle se ovaj ludak pojavi?

Atila
Atila
Šta ti kažeš na ovo?  Atila
8 mjeseci prije

Admin, ti ništa na ove bljuvotine?