Published On: Pet, ožu 25th, 2022

ČOVIĆ: “Mi, u principu, odbacujemo dopune koje dolaze od oporbenih stranaka i to je naša praksa već pune tri godine. A oni to vješto koriste da upakiraju u celofan nešto što je atraktivno za čuti.”

Na početku obraćanja Čović je pozdravio činjenicu da je Plenković jutros u Europskom vijeću uspio vrlo jasno pozicionirati BiH.

Podsjetimo, Europsko vijeće raspravljalo je o produženoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Europska unija je ponovila svoju opredijeljenost za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana. Priopćeno je kako lideri u Bosni i Hercegovini trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i podržati sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Komisije za dobivanje statusa kandidata. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu, istaknuto je iz Europskog vijeća jutros.

“Ovo smo uspjeli uz stalnu uhodanost predstavnika Europske pučke stranke, nas ovdje u BiH, i Andreja Plenkovića koji se snažno založio za ravnopravnost svih naroda i građana, kako bi dobili šansu da možemo organizirati izbornu kampanju. Plenković je uradio nešto za Bosnu i Hercegovinu što nije nitko u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina”, izjavio je Čović.

Dodaje da je ovim činom poslana jasna poruka da EU je spremna nastaviti angažman o izmjenama izbornog zakona na najvišoj razini, što je, smatra Čović, šansa za novi krug sastanaka.

Osvrnuo se i na usvojeni Strateški kompas EU i izraženo žaljenje Nizozemske zbog stava da tekst sadrži pozivanje “na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši da Nizozemska ima obveze prema BiH koje datiraju iz 1995.

Dragan Čović naglašava da će i on i HNS, kao i do sada, nastaviti pratiti stav EU prema ratu u Ukrajini.

Na pitanje novinara o jučerašnjem glasanju na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, gdje je njegova stranka bila protiv SDP-ovog prijedloga čijim bi se usvajanjem BiH obvezala na praćenje mjera koje EU nameće Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, navodi da već tri godine odbacuju dopune dnevnog reda koje dolaze od oporbe.

“Mi, u principu, odbacujemo dopune koje dolaze od oporbenih stranaka i to je naša praksa već pune tri godine. A oni to vješto koriste da upakiraju u celofan nešto što je atraktivno za čuti. Postoje jasna pravila kako funkcionira skupština”, rekao je.

Podsjetimo, izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH jednoglasno su jučer usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda. S druge strane, izaslanici su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV.

Čović je rekao kako je on sam napravio veliki doprinos na bh. putu kao EU, te dodao da on podrazumijeva i izmjene Ustava BiH i izbornog zakona, a ne samo iznad spomenute i jučer odbijene prijedloge.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

U čemu je problem otvoreno reći da nećemo podržati ništa što predlože muslimani? Oni ne kriju svoje ciljeve oko uništenja Hrvata i jedan jednostavni odgovor koji sam gore stavio bi stvarno trebao biti nekakav minimum. Toliko im valjda “dugujemo”

Kiseljak
Kiseljak
2 mjeseci prije

Pa zasto ti nisi predlozio rat trade vec mjesec Dana Koji lešinar sad se vadi jadan

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Sjetih se bivšeg kardinala Puljića koji otprilike reče
. Na demokratskim izborima izabran je Gitler..uzp i hrvatska politika zamijeni teze pa optuži BOSNJAKE i dio hrvata koji su glasali protiv gitlera..ko je gitler..jedan NAROD jedan vodja etnički čisti teritorij jedna partija …

Blanka
Blanka
2 mjeseci prije

Elem, Pavijan dao ultimatum I predragi aenes odm’a pljuc na Rusku Federaciju 🙂 Verodostojno 🙂

Gazije naše Bosne
Gazije naše Bosne
2 mjeseci prije

Popušta sokolu koncentracija, ostarilo se, posenililo, ne diže se, a narod stenje majoriziran, nije mu lako.

Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Najnovija glupost je Komšićevo zahvaljivanje Nizozemskoj na antidejtonskim stavovima iako je ova zemlja također prihvatila Strateški kompas u kojem kad je u pitanju BiH prevladava konstitutivnost naroda kao temelj ove države.. U LAŽI STE STVORENI, U LAŽI ŽIVITE, LAŽ VAS JE UČINILA GLADNIMA, SMRZNUTIM, BIJEDOM MOŠNJE JADNE. ŽELJA HVALA TEBI NA LOŽENJU MUJE I HASE😁