Published On: Uto, ruj 27th, 2016

ČOVIĆ: Kad u BiH jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući referendum u Republici Srpskoj, izjavio je za RTL Danas kako u BiH kada jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju te da je siguran kako visoki predstavnik u BiH neće iskoristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.
“U BiH kad jedni slave, drugi uglavnom prosvjeduju. Oko svega, tako i oko datuma. Da smo se mogli dogovoriti oko državnih praznika i blagdana, imali bi zakon o njima. Što prije prebacimo teme u realan okvir života BiH, izađemo iz okvira kampanje, bit će nam lakše. Preporučio bih kolegama da manje komentiramo dane iza nas, a da se okrenemo europskoj budućnosti u BiH”, kazao je Čović.
Na upit ima li ovaj referendum ikakvog utjecaja na Hrvate u BiH, Čović naglašava kako je uvjeren da neće imati te je njegovo nastojanje, kao i stranke kojoj je na čelu, europski put BiH i unutarnja stabilnost zemlje.
Kada je u pitanju ponašanja Zagreba prema Hrvatima u BiH, Čović misli “kako će ta razina komunikacije dignuti na maksimum već nakon formiranja hrvatske vlade”.
“Moj posjet Zagrebu i razgovor s gospodinom Plenkovićem i drugim dužnosnicima ukazuju na to da dosadašnja razina komunikacija ni izbliza nije zadovoljavala potrebe nas u BiH”, ocijenio je hrvatski član Predsjedništva BiH.
Na pitanje vjeruje li da će visoki predstavnik iskoristiti svoje ovlasti i može li nakon toga situacija eskalirati, kazao je kako je siguran da Inzko neće koristiti svoje ovlasti, kao i da situacija neće eskalirati.
“Mi ćemo se već za dva dana okrenuti drugim temama”, zaključio je Čović.