Published On: Čet, lip 23rd, 2016

Čović: Izigrani dogovor i pogrešku oko popisa stanovništva treba ispraviti

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović uvjeren je da je moguće naći rješenje u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, jer je ”izigran” raniji dogovor i grešku, kako kaže, treba ispraviti.

”Jedan način je da kroz Vijeće ministara BiH donesemo odgovarajuće zaključke ili potrebne odluke i da to eventualno potvrdimo kroz parlamentarnu raspravu u oba doma. To je put, a sve drugo bojim se da bi bilo da se vrtimo u krug”, dodao je Čović.

Komenirajući to što je Narodna skupština RS-a jučer usvojenim zaključcima odbacila odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, Čović je rekao da je djelomično upoznat s raspravom o tom pitanju u parlamentu RS-a i da, kako je precizirao, razumije stavove RS-a.

”Moram iskreno kazati da smo imali politički dogovor svih stranaka na razini BiH da ćemo napraviti izmjene zakona, koji će omogućiti da se rok objave rezultata popisa pomjeri do kraja godine, prosinca, kako ne bi opterećivao predizborni ciklus u BiH. To se, nažalost, nije ispoštovalo”, dodao je Čović.

Naveo je da nije korektno da mu se pripisuje da je znao za Jukićevu odluku.

”Napravljena je greška, bez dileme. Izigrali smo dogovor. Sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Da sam znao za odluku, nisam znao… Ne treba se baviti tko je što uradio, već da vidimo kako iz ovoga izaći, jer sada evidetno imamo ozbiljan problem. Ako je parlament RS-a zaključio da neće prihvatiti rezultate popisa, to treba biti ozbiljna analiza svih nas u BiH. Ne možete zatvoriti oči pred time, već sjesti i dogovorit će se”, kazao je Čović.