Published On: Tue, Nov 11th, 2014

Čović: Izetbegović se na zadnjem sastanku složio da ćemo sačekati formiranje vlasti u RS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u razgovoru za Fenu kako nedjeljni dogovor SDA i DF-a sa Savezom za promjene (SDS, PDP i NDP) smatra taktiziranjem koje nije ništa neobično za BiH, te da će pravi pregovori krenuti nakon inauguracije članova Predsjedništva BiH, koje je najavljeno za početak idućeg tjedna.

– Jučerašnji dogovor smatramo jednom strategijom i taktikom koja je legitimna. To je malo unijelo nervoze u javnosti u BiH, ali nije to ništa neobično. Što se tiče mene, HDZ-a BiH i HNS-a nema razloga za brigu. Mi smo legitimni predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama i nastojat ćemo za partnere imati stranke koje su legitimne predstavnice bošnjačkog i srpskog naroda – kazao je Čović, istaknuvši kako je uvjeren da će nakon inauguracije stvari krenuti drugim putom.

– A vidjet ćemo što će na kraju biti – kazao je predsjednik HDZ-a BiH, koji je jučerašnji dogovor ocijenio ishitrenim te smatra kako se trebalo sačekati da se vidi tko će formirati vlast u RS-u.

– To bi bilo logično. Dodik je najavio da može čak do 25. studenoga napraviti vlast i očito je napravljena jedna brza procedura kako bi se druga strana ohrabrila na nešto slično. To je otvorena igra i trajat će sedam-osam dana. U ponedjeljak će biti inauguracija članova Predsjedništva BiH i tada formalno kreće uspostava vlasti – kazao je Čović, istaknuvši kako se državna vlast gradi odozdo, odnosno od županija i entiteta.

– Sve te jučerašnje aktivnosti su legitimne bez obzira kakve negativne poruke u sebi nose – ocijenio je Čović, koji je kazao kako će određene stvari biti jasnije i nakon sastanka s predstavnicima SDA, koji bi se trebao, kako je kazao, održati krajem ovog tjedna u Mostaru.

Čović je istaknuo kako je njegov stav i dalje da legitimni i legalni predstavnici naroda trebaju biti u vlasti.

– Ja sam zagovornik ideje, a to je podržao i Izetbegović na zadnjem našem sastanku, da oni koji imaju vlast u RS-u budu u vlasti na državnoj razini – kazao je Čović.

Na traženje da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića koji mu je poručio da ne štiti Dodika već Hrvate, predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako vjeruje da se Izetbegoviću ta izjava omakla.

– Ja ne sugeriram njemu s kim će praviti partnerstva pa tako treba biti i obrnuto – kazao je Čović.

Na upit hoće li jučerašnji dogovor usložniti formiranje vlasti na federalnoj razini, on je odgovorio kako je SDA trebao naći partnera na bošnjačkoj strani i to je bio dogovor na zadnjem sastanku s predstavnicima SDA.

– Njihov izbor je DF, to je njihovo legitimno pravo i tu se nema što komentirati. – kazao je Čović, dodavši kako jedino nije dobro što su krenuli razgovarati o državnoj razini bez sudjelovanje HDZ-a BiH.

/Fena/HMS/