Published On: Pon, lis 3rd, 2016

ČOVIĆ: Izborni zakon moguće izmjeniti do kraja godine, 2018. spojiti lokalne i opće izbore


Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su izmjene Izbornog zakona BiH moguće do kraja godine.
Čović se medijima obratio nakon završetka 29. sjednice Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, izmjene Izbornog zakona moguće je završiti do kraja godine.
“Što se tiče Izbornog zakona, kad je u pitanju Grad Mostar, siguran sam da je moguće završiti do kraja ove godine, tako da nema razloga da u cjelini ne izvršimo to, jer je to preduvjet za ono što nas čeka na kandidatskom putu”, naglasio je Čović.
Upitan zašto ga nije bilo u javnosti tijekom izborne noći nakon završetka lokalnih izbora u BiH, Čović je kazao kako je bio izvan BiH, ali je pratio rezultate izbora.
Naglasio je kako su izborni rezultati iznenađenje, kako za njega, tako i za njegove kolege.
“Velika su iznenađenja, neka ostane stolački primjer po strani. Za mene su također iznenađenje rezultati, komentirat ću samo HDZ BiH. S te strane smo jako zadovoljni, a 18 načelnika za HDZ BiH je veliki iskorak. Raduje me naša nazočnost u svim vijećima, veseli me da imamo svoje predstavnike, što je veliki iskorak, velika obaveza. Zahvalnost onima koji podržavaju ono što radimo”, rekao je Čović.
Izjavio je kako će, u ime HDZ-a BiH, predložiti da se 2018. godine u BiH zajedno s općim održe i lokalni izbori.
“Postoji vjerojatnoća, ako se slože, ići ćemo s inicijativom da se 2018. godine lokalni izbori održe skupa s općim, kako ne bi imali svake dvije godine izbore, jer nas to opterećuje za naš euroatlantski put. Ja ću to iznijeti već početkom narednog tjedna. Što se tiče obveza koje su nam stavljene u zadatak od strane Europske unije (EU) to je početak naredne godine. Rokovi su vrlo tijesni, ali izvršivi”, istakao je Čović.
Jedna od neodgodivih obveza BiH na putu ka EU je, kako je rekao, presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.
“Ne vidim mogućnosti da taj proces ne završimo, nemamo još uvijek rješenje konkretno, tek ga treba dogovarati. Rok za to je do kraja naredne godine”, zaključio je Čović. /AA/HMS/