Published On: Thu, Jul 13th, 2017

ČOVIĆ: Izborni zakon BiH će u Domu naroda biti usvojen kako je predloženo

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović sastao se danas s liderima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem nakon čega je kazao da ništa posebno nije dogovoreno, osim da treba uraditi sve što je potrebno kako bi BiH dobila kandidatski status za EU, piše Klix.ba. Čović je izrazio i uvjerenost da će Izborni zakon BiH biti usvojen.

“Izborni zakon BiH će do kraja mjeseca završiti svoj putu u Domu naroda, bit će usvojen u obliku kako je predloženo i u 9. i 10. mjesecu će biti u Zastupničkom domu BiH”, kazao je Čović.

Čović je nakon sastanka podsjetio da u ponedjeljak preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH i da planira preuzeti odgovornost za ono što je potrebno napraviti da bi BiH dobila kandidatski status.

“Ne zanima me tko je kriv za nešto, ali preuzet ćemo jednu ispravljenu agendu za osam mjeseci u kojoj bi se trebala dogoditi većina stvari koje smo preuzeli u vanjskoj politici. Vlast ne funkcionira, puno toga nismo odradili, a otišli smo na sastanke”, kazao je Čović.

Upitan o kritikama koje je Radončić uputio na račun Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Čović je kazao da u toj agenciji puno stvari ne odgovara i da djeluje kao jedan parasustav.

Osvrnuo se i na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel za građansko uređenje BiH rekavši da je siguran da Merkel o tome ne priča s bilo kim i da sigurno nije pričala s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, niti s bilo kim iz te zemlje. Smatra da Njemačka ima daleko važnijih prioriteta od toga kako će BiH biti uređena./HMS/