Published On: Uto, ruj 6th, 2016

ČOVIĆ INZKU: BiH nije država s greškom, ali Daytonom smo dobili nesavršeno rješenje koje ne može funkcionirati

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović jutros se u Sarajevu sastao s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Iznkom. Ovo je prvi sastanak dužnosnika nakon što je Čović pismom upozorio OHR i veleposlanike PIC-a na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.
On je uoči sastanka s visokim predstavnikom izjavio da će BiH imati otvorena vrata na europskom putu, ali da mu nije jasno kako netko može zamislit da idemo dalje u razradi tog puta ako unutar sebe imamo Ured visokog predstavnika (OHR) i Vijeće za implementaciju mira (PIC).
“To moramo sami riješiti. Točno, strategija čitave moje politike koju vodim kao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ono što radim kroz stranku i HNS, jeste da u ovom izbornom ciklusu to moramo završiti”, rekao je Čović, objavio je Klix.
On je kazao kako će razgovor s Inzkom promijeniti u drugu dinamiku i kako je njegov zadatak da odmah u listopadu i studenom ove godine nametne rješavanje pitanja Sejdić-Finci i reorganizacije BiH.
“Više vremena nemamo i zato sam ja ovoliki pobornik euroatlanskog puta. Taj put će nas natjerati da to moramo riješiti”, poručio je Čović.
Smatra da Daytonskim mirovnim sporazumom građani BiH nisu dobili državu s greškom, ali su dobili nesavršeno uređenje koje ne može funkcionirati što se prema njegovim riječima više puta pokazalo u praksi.
Podsjećamo, Čović je nedavno pisao Inzku i veleposlanicima PIC-a kojim je upozorio na nejednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. U pismu je naveo kako su primjeri uskraćivanje Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost izrazito brojni.
Također, jasno je rekao kako su separatizam i unitari osnovne prijetnje državnosti BiH te kako se Hrvati zalažu sa federalizaciju države i to u skladu s europskim vrijednostima.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x