Čović: Imat ćemo pet ministarstava u Federaciji

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio danas za agenciju Anadolija (AA) nakon sastanka sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom u Sarajevu da je optimista u pogledu skorog rekonstruiranja nove Vlade Federacije BiH.

On je rekao da je danas sa Lagumdžijom usuglasio detalje dokumenta, zapravo načela suradnje na federalnoj razini, te od da danas službeno starta rekonstrukcija federalne vlasti.

Čović je istakao da bi o detaljima današnjeg sastanka Lagumdžija trebao upoznati predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, a da će dokument o budućnoj suradnji biti “parafiran u naredna dva do tri dana”, najvjerojatnije početkom sljedećeg tjedna.

Riječ je o programskom dokumentu koji će precizirati smjernice rada buduće federalne vlasti.

Nadalje, Čović je potvrdio da će dva HDZ-a u BiH imati pet ministarstava u novoj Federalnoj vladi, te mjesto predsjednika Federacije BiH.

Istovremeno, kako je naglasio, od predsjednika FBiH Živka Budimira i dopredsjednika Mirsada Kebe bit će zatraženo da podnesu ostavke, ukoliko ostanu pri stavu da neće podržati novu parlamentarnu većinu.

“U naredna dva do tri dana će se prikupiti potpis svih onih u Parlamentu FBiH koji podržavaju parlamentarnu većinu. Dva HDZ-a već imaju prikupljene te potpise”, izjavio je Čović za AA.

Potvrdio je da će nakon inicijative za smjenu Federalne vlade, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuti i proceduru za rekonstrukciju državne vlade.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija novinarima je, također, potvrdio da će rekonstrukcija na federalnom razini biti završena do kraja mjeseca, te da ne vidi razloga da ne bude. Okosnica nove, rekonstruirane Federalne vlade, podvukao je, treba da budu SDP, SBB BiH i HDZ.

Lagumdžija je pojasnio kako je uvjeren da će 26. lipnja na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH biti izvršen izbor novog parlamentarnog čelništva, te da će na dnevnom redu biti rekonstrukcija Federalne vlade i njeno potvrđivanje.

Govoreći o susretu s Čovićem on je istakao:

– Došli smo do jednog dokumenta koji vrlo jasno i precizno definira šta su nam prioriteti kada je u pitanju federalna razina vlasti“, kazao je Lagumdžija.