Published On: Sub, lip 3rd, 2017

ČOVIĆ I STEINMEIER: Konstitutivnost i jednakost svih naroda u BiH temelj europske BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji predvodi izaslanstvo Bosne i Hercegovine na današnjem sastanku Brdo – Brijuni procesa odvojeno je razgovarao s posebnim gostom ovogodišnjeg sastanka Brdo – Brijuni procesa, predsjednikom SR Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

Čović je istaknuo da je SR Njemačka jedna od najvažnijih partnera Bosni i Hercegovini kad je riječ o njezinom euroatlantskom putu. Također je istaknuo da je SR Njemačka jedna od najznačajnijih zemalja partnera Bosni i Hercegovini u vanjskotrgovinskoj razmjeni i jedan od najvećih bilateralnih donatora koja već godinama pruža značajnu podršku BiH, za što je Čović zahvalio njemačkom predsjedniku.

Steinmeier je dobro upoznat s aktualnom situacijom u BiH u koju je službeno dolazio u više navrata kao ministar vanjskih poslova te zemlje. On je obećao daljnju pomoć Njemačke pri euroatlantskom integriranju naše zemlje, uz uvjet ispunjavanja daljnjih neophodnih reformi.

Sugovornici su složni da su konstitutivnost i jednakost svih naroda u BiH temelj za europsku BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastanak s Vučićem

Pred početak ovog sastanka Čović se susreo i s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sugovornici naglasili dа је unаprеđеnjе bilаtеrаlnih оdnоsа dviju država оd izuzеtnе važnоsti za cjelokupnu atmosferu suradnje u regiji i pozicioniranje kao sigurnog i privlačnog prostora za ulaganja.

Stabilna i europska BiH, zemlja svih njezinih ravnopravnih naroda, prioritet je našeg djelovanja, kazali su sugovornici. Na kraju sastanka su također zaključili da je prihvaćanje određenih vrijednosti, pravila i standarda na putu ka europskim integracijama, čemu obje zemlje teže, podrazumijeva zа ove dvije države dosljednu provedbu rеfоrmi na tom putu./HMS/