Published On: Sri, ožu 2nd, 2022

ČOVIĆ I PLENKOVIĆ: Snažna podrška Ukrajini i osuda ruske agresije, sigurnost i europska perspektiva BiH su zajednički prioritet

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz HDZ-a BiH priopćeno je da su teme sastanka obuhvatile osudu ruske agresije protiv Ukrajine te grubog kršenja međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Europe te situaciju u Bosni i Hercegovini s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

“U razgovoru o invaziji na Ukrajinu, dr. Dragan Čović ponovio je kako je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, priopćeno je.

Plenković je, kako se dodaje, izrazio podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije. Predstavio je paket mjera Vlade RH u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.

“Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu. Istaknuto je kako je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosni i Hercegovini, čiji europski put nema alternative”, navodi se u priopćenju.

Govoreći o stanju u BiH, Čović i Plenković istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

„Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire“, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mevlid
Mevlid
2 mjeseci prije

Vidi ove dvojice još nose maske ?! Niko him nije rekao da je Putin peotjerao koronu iz Evrope.

ŠkrabaloCG
ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Čoviću, zaboravi na treći entitet.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
Šta ti kažeš na ovo?  ŠkrabaloCG
2 mjeseci prije

Ovako ce ti i Dodik uskoro promijenuti plocu.