Published On: Uto, velj 23rd, 2021

ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ: Rješenje za Vladu FBiH do kraja ožujka, za izborni zakon do kraja travnja

U Parlamentu BiH održan je sastanak visokih izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), predvođen predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Nakon sastanka upriličena je konferencija za novinare.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da nisu ulazili u suštinu priče o Izbornom zakonu, već su govorili o sveobuhvatnoj dinamici pregovora ove dvije stranke. Formirane su tri skupine, kazao je Izetbegović, a prenosi Avaz.ba.

Razgovarali smo o formiranju nove strukture vlasti

– Kada je u pitanju FBiH, razgovarali smo o formiranju nove strukture vlasti, dogovorima SDA i HDZ-a koji nisu nikada implementirani. Bit će formirana radna skupina i do kraja ožujka treba biti završeno sve što je u vezi s pitanjem FBiH. Druga skupina je ranije formirana, ona će se baviti izmjenama Izbornog zakona i očekujemo da se definira model rješenja, a konture odrede do kraja mjeseca travnja, pojasnio je predsjednik SDA.

U vezi s ranijim stavovima, Izetbegović je kazao da želi da pojašnjenje.

– Hrvati su, naravno, ravnopravan konstitutivan narod. Ja sam govorio o tome, da se u Zastupničkim domovima događa da je volja manjine ispred volje većine – kazao je Izetbegović.

Treća skupina će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH.

– Dakle, intenziviranjem dogovora koji se odnosi na implementaciju 14 prioriteta koje je odredila Europska komisija, zajednički tim će raditi intenzivno kako bi se ispunili zahtjevi za dobivanje kandidatskog statusa i kanimo napraviti jedan bitan pomak na svih 14 prioriteta do kraja godine – rekao je Izetbegović.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazao je da su dobili poruke ohrabrenja.

– Moramo praviti dogovore oko svega da bi dobili kandidatski status. Prokomentirali smo izbore u Mostaru i bili sretni da smo mogli konačno okončati taj proces. Drugi sporazum koji smo potpisali, kada smo pravili sporazum o Mostaru je bio o Izbornom zakonodavstvu. Današnji sastanak je poslužio da mi sljedećeg tjedna  imamo razgovore gdje ćemo biti gospodin Izetbegović i ja. A ubuduće, što se tiče pregovora, sve ispred HDZ-a će predvoditi gospodin Čavara. Kada je u pitanju izborni zakon, sljedećeg tjedna sjest ćemo i nastojati usuglasiti stavove oko izbornog zakona i naravno svih tehničkih pitanja. Sve ovo je isključivo razgovor HDZ-a i SDA. Nakon nekog vremena uključit će se sve stranke zainteresirane za ovaj proces – kazao je Čović.

Da imamo kandidatski status to bi nam olakšalo priču o cjepivu 

I treća skupina koja će početi rad tiče se europskog puta BiH, kazali su predsjednici SDA i HDZ-a.

– Do kraja 6. mjeseca ćemo završiti, to je crvena crta. S pravom tražiti da nam daju kandidatski status jer on sam po sebi puno znači. Da imamo kandidatski status to bi nam olakašalo priču o cjepivo, i svemu drugom. To su tri stvari koje smo dogovarali danas. Do kraja 3. mjeseca federalna pitanja da ostavimo, izborni zakon do kraja 4. mjeseca. Poslije toga silede razgovori na razini Vijeća ministara o 14 prioriteta – rekao je Čović./HMS/