Published On: Uto, srp 23rd, 2019

Čović i Izetbegović nakon sastanka: Ima kemije među strankama

“Što se tiče uspostave vlasti, čini se da je došlo vrijeme da predstavnici dvije stranke u Mostaru sjednu i dogovore funkcioniranje toga što je dio izvršne vlasti. Po nekoj inerciji vjerojatno su imali jednu šutnju prateći što mi radimo na višim razinama”, kazao je Dragan Čović nakon sastanka u utorak sa Bakirom Izetbegovićem, piše N1.

“Što se tiče Vlade FBiH također smo razgovarali kao potencijalni partner za buduću Vladu jer druge i ne vidimo, da predstavnici naših stranaka krenu u izgradnju jedne agende. Što se tiče Vijeća ministara BiH, jasno da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući VM pripremi za Predsjedništvu jedan svoj istup kako bi ga mogli predložiti”, dodao je.

Sastanak sa Dodikom u Mostaru trajao je 15 minuta, a Čović mu je tom prilikom prenio stavove HNS-a.

“Što se tiče gospodina Dodika i iznenadnog dolaska u Mostar, ne treba povezivati na bilo koji način s ovim što mi radimo. Sreli smo se 15 minuta, razgovarali. Na HNS-u smo rekli da moramo napraviti iskorak i zaokret i da sebi ne dozvolimo deset mjeseci sebi da čekamo. U tom smislu sam odgovorio i Dodiku. To je jedna od vrlo jasnih poruka kada je HNS u pitanju. Pokušajte naći primjer kada je hrvatska strana blokirala nešto na nekoj razini. Volio bih vidjeti primjer, sve ostalo su priče”, smatra Čović, piše N1.

Dodao je da se mora raditi na povjerenju.

“Mislim da ćemo morati raditi na povjerenju, jer smo pokazali da se ne funkcioniramo najbolje u krizama. Između HDZ-a i SDA ima kemije, između HDZ-a i SNSD-a ima kemije. Koga još tražiti, ne znam, ali da ne ulazim u kemijske odnose”.

Izetbegović je nakon sastanka poručio da se radilo na dogovoru uspostave vlasti u HNŽ-u.

“Dogovorili smo se da ubrzamo proces formiranja vlasti u HNŽ-u. Bili smo na vezi sa našim ljudima tijekom današnjeg sastanka. Kada je u pitanju Vlada FBiH, naši predstavnici će krenuti u to da naprave novu strategiju”, kazao je Bakir Izetbegović nakon sastanka Čovićem.

“Kada je u pitanju VM BiH, pitao sam i gospodina Čovića na što će odnosi strategije okretanja lista. Po meni nema procesa, ima detalj. Detalj je vladavina ustava i zakona. Ako je gospodin Tegeltija spreman dostaviti jedan siže, mi možemo imenovati mandatara”, kazao je Izetbegović i dodao “to je jedini uvjet SDA, ništa ispod i iznad toga. Mi ispod toga sići sigurno nećemo”, navodi N1.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare