Published On: Ned, sij 4th, 2015

Čović: Hrvatima treba pripasti mjesto guvernera Središnje banke BiH

Dragan Čović, čelnik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH postavlja zahtjeve pred čelnike koalicijskih stranaka, kako piše novinska agencija Patria, apetiti mu rastu iz dana u dan.

Čović je nedavno izjavio kako je minimalno pet hrvatskih i jedna srpska ministarska pozicija u Vladi Federacije BiH ono što zadovoljava HDZ BiH te da ova stranka ispod toga neće ići. Sve svoje zahtjeve Čović pravda izbornim rezultatom, iako je zamjenik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kazao kako HDZ BiH u federalnoj Vladi može dobiti samo pet ministarskih pozicija.

Osim borbe za ministarska mjesta u izvršnoj vlasti Čović već otvoreno govori i o institucijama na čijim čelima želi vidjeti nekog iz reda hrvatskog naroda. Tako je nedavno na jednom skupu otvoreno poručio kako mjesto guvernera Središnje banke BiH sada treba pripasti Hrvatima.

Inače, Kemalu Kozariću, guverneru SB BiH ove godine istječe mandat, a nakon što je 10 godina uspješno vodio ovu respektabilnu instituciju.

Stručnjaci upozoravaju kako je najvažnije da se na ovu vrlo odgovornu funkciju imenuje stručna osoba, a posebno nakon što je utvrđeno da je službenik banke ukrao 600.000 KM usprkos svim mjerama osiguranja.

– Ne znam hoće li mu udovoljiti i na ovaj zahtjev, kao na sve ranije. Ovo nije nebitna institucija. Vrlo pošten i odgovoran čovjek treba biti guverner, rekao je neimenovani izvor novinske agencije Patria.