Published On: Ned, ruj 17th, 2017

Čović: Hrvati nastoje potaknuti dijalog u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Chicagu s devetim nadbiskupom dr. Blaseom Josephom Cupichem.

Kardinal Chupic upoznao je Čovića s djelovanjem Katoličke crkve u SAD-u, posebice svoje arhidijaceze, koja je treća po brojnosti. Čović je informirao kardinala Chupica o trenutačnoj političkoj situaciji u BiH, te ga upoznao s postojećim hrvatskim pitanjem.

Naglasio je da, vođeni kršćanskim vrijednostima, Hrvati nastoje potaknuti dijalog u BiH s predstavnicima druga dva naroda, koji će rezultirati otklanjanjem svih nedostataka koji BiH čine nepravednom državom. U tom smislu, nužno je izmijeniti izborni zakon, kako bi Hrvati bili uistinu ravnopravni s druga dva naroda. Na kraju susreta Čović je iskazao zahvalnost kardinalu Chupicu za svu pruženu potporu.

Čović je također posjetio i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji, gdje se susreo sa svećenicima i sestrama na službi u Kustodiji. Fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, koja administrativno pokriva dio SAD-a i veći dio Canade, informirao je Čovića o njenom djelovanju.

Istaknuo je kako trenutačno franjevci djeluju u nekoliko župa u Americi i Canadi. Braća su angažirana i u drugim vidovima apostolata, a kao najznačajniji je istaknuo apostolat pisanja i izdavanja knjiga i časopisa za one koji na američkom kontinentu govore hrvatskim jezikom. Drugi apostolati su: kapelanska služba u bolnicama, poučavanje, te misionarsko djelovanje.

Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji u Chicagu dio je Hercegovačke franjevačke provincije. Izaslanstvo predvođeno Čovićem obišlo je i Hrvatski etnički institut, koji je hrvatska iseljenička odgojna i znanstvena ustanova, te banka podataka.

Osnovali su ga hrvatski franjevci 1975. godine. Inkorporiran je 1977. godine kao odgojna i znanstvena ustanova radi organiziranja središnje zbirke ili banke podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u SAD-u i Canadi.

Na kraju obilaska u prostorijama Instituta upriličen je i prijam s predstavnicima hrvatske zajednice u Chicagu, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x