Published On: Mon, Mar 2nd, 2020

Čović: Herceg Bosna je nestala kako bi Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović obratio na ovoj velikoj jubilarnoj obljetnici osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, naglasivši kako se i u Boni i Hercegovini kroz ovu godinu obilježava ova jubilarna obljetnica.

“HDZ u Bosni i Hercegovini, kao i ovdje, čini stožernu stranku hrvatskog naroda. Okupila je sve hrvatsko što diše u Bosni i Hercegovini. U zadnje četiri godine posebno je osnažena kroz Hrvatski narodni sabor u BiH, kako bismo jasno kazali da želimo biti potpuno ravnopravni s druga dva naroda u duboko podijeljenom društvu. To je nemoguće bez Vlade Republike Hrvatske i mudrosti onih koji je posljednjih godina vode”, kazao je Čović.

“Od tri naroda u Bosni i Hercegovini, jedino se hrvatski narod iskreno zalaže za pristupanje Bosne i Hercegovine u EU i NATO, naglasio je predsjednik Čović.

“Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama”, kazao je Čović.

Čović se zahvalio Vladi Republike Hrvatske “na mudrom političkom vodstvu i na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa”.

“Naša postignuća u protekla tri desetljeća daju veliki motiv i obvezu da i dalje svi zajedno radimo za boljitak hrvatskog naroda i države. Povijesno gledajući, najvažnija smo i najsnažnija stranka. Pod Tuđmanovim smo vodstvom ostvarili sve strateške nacionalne interese i zadaće: slobodu, demokraciju, pluralizam, oslobođenje, mirnu reintegraciju, izgradnju institucija, članstvo u NATO-u i EU. Sada kada smo na pragu četvrtog desetljeća samostalne i slobodne države, čvrsto usidreni na tim temeljima, moramo osvijestiti što smo sve napravili, ali i jasnom argumentacijom uklanjati političke napade”, kazao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Hrvatske, prenosi N1.