Published On: Čet, ruj 5th, 2013

ČOVIĆ HARČENKU: Europski put BiH nema alternative

Predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom o situaciji u BiH i prioritetima u euroatlantskim integracijskim procesima, stoji u priopćenju iz HDZ-a BiH, prenosi avaz.ba.

Bez ustavne reforme nije realno očekivati ozbiljnije pomake u euroatlantskim integracijama, ali ni normalno funkcioniranje unutar BiH, istaknuo je Čović.

– Europski put BiH nema alternative, ali treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost na višu razinu – istaknuo je Čović.

Veleposlanik Ruske Federacije kazao je kako je njegova zemlja izravno uključena u političku stabilizaciju u BiH kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira.

– Najveću pozornost treba posvetiti jednakopravnosti svih naroda na svim razinama. Mislim kako je važno imati što više izravnih, neposrednih razgovora svih ključnih političkih čimbenika. Kroz razgovore koje sam imao, čini mi se kako kod hrvatskih političkih čimbenika ne postoji osjećaj potpunog zadovoljstva s načinom na koji se vodi taj proces. Mislim da je nužno mišljenje legalnih i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda više uzimati u obzir nego do sada. Rješenja trebaju ići u smjeru jednakopravnosti svih naroda. Sada je očigledno da hrvatski narod nije zadovoljan i mislim kako ima više nego dovoljno razloga za njegovo nezadovoljstvo – rekao je ruski veleposlanik ocjenjujući stanje u BiH.